به نام خداوند جان و خرد
هلال شامگاهي شعبان در سراسر ايران فقط با ابزار قابل رويت است اين هلال حتي در جنوبي ترين مناطق كشورمان كه شرايط رويت آن بهتر مي شود نيز با ابزار معمولي قابل رويت مي باشد بديهي است در مناطق شمال شرق – شمال و شمال غربي كشورمان رويت اين هلال نياز به ابزار قويتري دارد و در مناطق جنوبي با ابزار ساده نيز هلال قابل رويت مي باشد. موفق باشيد.
با احترام
سيد محسن قاضي ميرسعيد
مقارنه ی ماه و خورشید برای ماه شعبان 1434 ، روز شنبه 18 خرداد ماه 1392 برابر با 28 رجب 1434 و 8 ژوئن 2013 ساعت 20 و 26 دقیقه و 15 ثانیه خواهد بود بنابراین در غروب روز شنبه 18 خرداد ، در هیچ نقطه از کشور این هلال قابل رویت نخواهد بود . بنابراین مشخصات این هلال برای لحظه ی غروب خورشید روز یکشنبه 19 خرداد 1392 برابر با 29 رجب 1434 و 9 ژوئن 2013 به شرح زیر خواهد بود :
غروب خورشید
20:10
غروب ماه
20:43
مکث ماه
33 دقیقه
ارتفاع ماه در لحظه ی غروب خورشید
5 درجه و 31 دقیقه
جدایی زاویه ای بین مرکز ماه و مرکز خورشید
10 درجه و 45 دقیقه
فاز ماه
97 صدم درصد
ضخامت قسمت میانی ماه
26 صدم دقیقه قوسی
سن ماه
23 ساعت و 24 دقیقه
اختلاف سمت بین ماه و خورشیددر لحظه ی غروب خورشید
8:42 - درجه
فاصله ی ماه تا زمین
406459 کیلومتر
پایگاه اطلاع رسانی هلال ماه:
گزارش ذیل در حاشیه ی همایش رویت هلال و تقویم دانشگاه تهران در تاریخ 5تیرماه 92 برابر با17 شعبان1434 (17 روز بعد از انجام رصد !؟)به این پایگاه واصل گردیدشایسته است مسئولین گروه های نجومی تدبیری اتخاذ نمایند که این چنین رصد های مهم و گزارش های آن ، در اسرع وقت در اختیار مراکز و مراجع ذی صلاح به منظور بهره برداری های علمی و مذهبی قرار گیرد.
تیم رصدی موسسه نگاره گنبد شرق با حضور آقایان علیرضا برادران، میثم زارعی، خشایار کیانفر و حمیدرضا رحمانی در تاریخ 18 و 19 خرداد ماه جهت رویت هلال ماه شعبان به بقعه اشموییل نبی در منطقه عمومی زرندیه واقع در استان مرکزی با مختصات 35.2333°N, 50.1833°E و ارتفاع 2159 متر از سطح دریا عزیمت نمودند و موفق به رویت هلال ماه شعبان گردیدند.
تیم حوالی غروب خورشید روز 18خرداد ماه به سمت مقبره اشموئیل نبی (ع) حرکت نمود و پس از رسیدن به مکان مورد نظر شروع به قطبی کردن تلسکوپ و عکاسیها متفرقه نمود. با توجه به آسمان بسیار مناسب رصدگاه عکاسیها و رصدها بسیار موفقیت آمیز بودند. قطبی شدن تلسکوپ و تنظیم موتور کاملا خوب انجام شده و تعدادی عکس از خوشه ها و سحابی ها مانندM13وM57سحابی حلقه گرفته شد. برای عکاسی از یک دوربین دیجیتال پشت چشمی، یک دوربین دیجیتال و یک دوربین آنالوگ روی سه پایه استفاده میشد که گروه سعی در تهیه عکسهای متنوع از اعماق آسمان و همین طور از صورت های فلکی و راه شیری داشت.
در نزدیکی طلوع آفتاب و پس از روشن شدن آسمان گروه برای استراحت به داخل اتاقهای مقبره رفت و با توجه به امکانات موجود و همکاری بسیار خوب مسئول مقبره استراحت بسیار خوبی را تا نزدیک ظهر روز 19خرداد داشت. بعد از ظهر گروه برای بازدید از منطقه راهی شد و پس از دیدن روستا ورده به سمت چشمه ای در نزدیکی مقبره رفت. غروب آفتاب در حال نزدیک شدن بود که گروه به کنار تلسکوپ بازگشته و با توجه به این که تلسکوپ هنوز قطبی بود شروع به ارزیابی شرایط رصد کرد.
گروه طبق معمول منطقه انتظار غبار در نزدیکی افق را داشت، اما شرایط به نظر بدتر از همیشه میآمد.تابش خورشید روی غبار جمع شده در افق غربی تمام آسمان غربی را روشن کرده و شرایط را نگران کننده میکرد. تنظیم تلسکوپ روی زهره به نظر ممکن نمیرسید. اما گروه با توجه به دانستن میل و بعد خورشید و ماه تصمیم گرفت که برای یافتن ماه از خورشید استفاده کند.
پس از رصد کردن خورشید با توجه به این که موتور تلسکوپ توانایی نشان دادن مختصات نشانه رفته را دارد، از روی خورشید به اندازه اختلاف بعد و میل محورهای تلسکوپ را حرکت داده، اما با توجه به این که با چشم چیزی قابل رویت نبود تصمیم بر این شد که تعدادی عکس با فوکوس درست از پشت چشمی گرفته شود تا شاید در عکس ها نشانهای از هلال یافت شود.
در ابتدا البته در عکسها نیز چیزی مشاهده نشد؛ اما با کمی دقت در عکسهای گرفته شده و تحلیل آن (عکسی که در آن قسمتی از کوههای افق غربی نیز قابل مشاهدهاند)و افزایش کنتراست آن هلال کمرنگی به سمت پایین مشاهده شد. با استفاده از برنامههای نوشته شده برای تحلیل داده عکس جدایی زاویه ماه و خورشید حدود 11درجه به دست آمد که البته با توجه به غبار موجود و کیفیت پایین عکس هلال در زمینه روشن به اندازه کافی دقیق است. همین طور فاز ماه که 0.97 درصد به دست آمد و گروه را از رصد هلال ماه شعبان مطمئن کرد.
در زیر مشخصات ماه، خورشید، ابزار عکاسی و تلسکوپ آورده شده است.
عکسهای گرفته شده از هلال ماه نیز به پیوست آمده است.
مشخصات ماه در روز یکشنبه 19 خرداد در هنگام غروب خورشید:
Position
Altitude
6.0°
Azimuth
289.5°
Right ascension
5h 59m 0s
Declination
19° 52' 25"
Range
406,465 km
Constellation
Orion
Appearance
Diameter