گزارش شماره 6
گزارش دهنده : آقای علی ابراهیم سراجی
گزارش رويت هلال شام گاهي محرم 1434
گروه رویت هلال باشگاه نجوم برج میلاد
مشخصات شناسنامهاي هلال
شماره ماهگرد نجومي
1111
شماره ماهگرد اسلامي
17196
زمان ژوليني
2456216.73056
روز قمري
57809
تاريخ رويت، مشخصات رصدگاه و پارامترهاي جوي
محاسبات رصدگاه و نتيجهي استهلال
تاریخ دقيق رصد
پنج شنبه 25 آبان1391
لحظهي غروب خورشید(محاسبات)
16:57:23
محل رصد
برج میلاد تهران
لحظهي غروب خورشید(رصد)
؟
طول و عرض جغرافیایی
51 درجه و 22 دقیقه شرقی و 35 درجه و 45 دقیقه شمالی
سمت خورشید در لحظه غروب خورشيد
247.422 درجه
زمان استقرار در رصدگاه
17:00
اختلاف سمت ماه و خورشید
منفی 17.494
زمان ترك رصدگاه
سن ماه
39 ساعت و 19 دقیقه
ارتفاع رصدگاه از سطح دریا
1444 متر
ارتفاع ماه
13.733 درجه
وضعیت جوی رصدگاه
آسمان در شام گاه نسبتاً تمیز و همراه با ابرهای سیروسی
جدایی زاویه ایی ماه و خورشید
14.666 درجه
درحهي حرارت
----
فاز ماه
1.73 درصد
رطوبت
مكث ماه
32 دقیقه و 54 ثانیه
فشار سطح زمين
لحظهي غروب ماه
18:26:45
سرعت و جهت وزش باد
سمت ماه در لحظهي غروب ماه
243.770 درجه
افق غربی از لحاظ وجود غبار و سایر موانع رصد
افق در محل غروب ماه بدون موانع بود و 1 درجه دود داشت
نتیجهي استهلال
هلال در شام گاه با چشم مسلح و غیرمسلح رویت شد
رصدگران: علی ابراهیمی سراجی، سارا توده زارع و احمد کریمی
نوع ابزار مورد استفاده: تلسکوپ 10 اینچ نیوتونی با مقر EQ6 و چشمی 12.5 میلیمتر پلوسل
توضيحات تكميلي: آدابتور و رینگ عکاسی
توضيحات: با توجه به گرفتاری های شخصی و اوضاع بد آب و هوایی نتوانستم برای هلال مهم محرم 1434 در گوشه ای از ایران اقدام کنم و باز هم متأسفم که هلالی از دید کارشناسان رویت هلال امکان رویت داشت توسط شورای تقویم عدم رویت اعلام شد. در هر صورت اشتباهات مداوم شورای تقویم از یک طرف و اشتباهات فاحش اعلام رویت هلال شوال بیش از پیش باعث نابودی رویت هلال خواهد شد و امیدوارم اساتید گرامی و رصدگران دلسوز و باسابقه فکری به حال این فاجعه نمایند.
روز بعد من به همراه دوستانم در حال برگزاری روز علم در برج میلاد بودیم و فرصتی برای استهلال در روز نداشتیم. البته هوای تهران ابری و در مواقعی هم ابرهای نازک آسمان را می پوشاند و امکان موفقیت در استهلال هلال روزگاهی را کاهش می داد. با این حال هلال را پس از غروب خورشید در افق زیبای شام گاهی به راحتی با چشم غیرمسلح رویت کردیم.
متصدي گزارش
علی ابراهیمی سراجی
تاريخ تنظيم گزارش
30 آبان 1391
گزارش شماره 5
گزارش دهنده : آقای رضا طیب طاهر از دزفول
گزارش رصد هلال محرم1434 ه.ق – ستاد استهلال شهرستان دزفول
هلال محرم 1434 ( لحظه مقارنه: 01:39 چهارشنبه 14 نوامبر 2012)
تاريخ رصد : پنج شنبه 25 آبان 1391 ، 30 ذی الحجه 1433 ، 15 نوامبر 2012
رصدگاه: شهرستان دزفول
مختصات رصدگاه : 32:23 شمالی و 48:24 شرقی – ارتفاع 135 متر
رصدگران : رضا طیب طاهر، امیر قاری
تجهيزات : تلسکوپ 10 اینچ دابسونی اسکای واچر و دوربین کانن پاورشات اس.ایکس 220 اچ.اس
غروب خورشيد : ساعت 17:16
غروب ماه : ساعت 18:47
سن ماه (درلحظه غروب خورشيد): 39 ساعت و37 دقيقه
جدايی زاويه ای: 22 درجه و 46 دقيقه قوسی
مكث ماه : 1 ساعت و 31 دقيقه
ضخامت هلال: 30/1 دقيقه قوسی
فازماه: 14/4 درصد
ارتفاع ماه(درلحظه غروب خورشيد) : 14 درجه و59 دقيقه قوسی
اختلاف سمت ماه و خورشيد(درلحظه غروب خورشيد) : (16-) درجه و 37 دقیقه قوسی
فاصله ماه تا زمين: 358596 كيلومتر
نتيجه رصد: هلال ماه رؤيت شد.
خلاصه گزارش :
روز چهارشنبه با توجه به نداشتن ابزار مناسب رصدی و پایین بودن مشخصههای رصدی هلال ماه و وجود غبار بسیار رقیق در حدود 4 درجه هلال ماه رؤیت نشد. به دلیل بارندگی روزهای گذشته و وجود آسمان آبی که در چند سال اخیر در منطقه ما بی سابقه بوده است ( در حد یک معجزه جوی )، در روز پنجشنبه ظهر به فکر رصد هلال روزگاهی افتادم و بعد از آمادهسازی محاسبات سمتی – ارتفاعی جهت ماه و خورشید برای تلسکوپ که با دقت بالا مدرج شده است، به کار رصدی پرداختم. در ساعت 13 و 41 دقیقه اولین تنظیمات را برای خورشید انجام داده و تلسکوپ آماده رصد ماه شد و در ساعت 13 و 44 دقیقه تلسکوپ را بر روی ماه تنظیم نمودم و پس از گذشت 1 دقیقه در ساعت 13 و 45 دقیقه هلال ماه در چشمی تلسکوپ با بزرگنمایی 60 برابر رؤیت شد.
در این زمان هلال در ارتفاع حدود 36 درجه، سمت حدود 184 درجه و جدایی زاویهای حدود 21 درجه و 22 دقیقه قوسی و فاز 45/3 درصد بود. سپس به آقای قاری اطلاع داده و ایشان نیز به محل رصد آمدند و توانستند هلال ماه را در تلسکوپ رؤیت کنند.
لایه هایی از ابرهای بسیار نازک به صورت بخار آب از روی هلال ماه عبور میکردند وباعث کم فروغ شدن هلال ماه میشدند. کار رصد را در حدود ساعت 16خاتمه دادیم. توسط دوربین عکاسی از پشت چشمی تلسکوپ تصاویری تهیه کردم که هلال ماه در آنها مشخص می باشد. قابل ذکر است که هلال ماه به دلیل وجود لایههای نازک ابر توسط چشم غیر مسلح رؤیت نشد.
خدا را شاکریم که بعد از حدود 6 سال چنین آسمان پاک و تمیزی در خوزستان به ما عطا کرد که بتوانیم رصد روزگاهی موفقی داشته باشیم، در چند سال اخیر بخصوص در فصل تابستان، هلالهای مشابهی را نه در طی روز و بلکه در لحظه غروب خورشید در ارتفاع حدود 6 درجه نتواسته بودیم رصد کنیم.
با تشكر: رضا طيب طاهر - ستاد استهلال شهرستان دزفول- مؤسسه دانش پژوهان آسمان دز(انجمن نجوم دزفول)
شماره تماس: 09379175400 // رایانامه: email: dezsky@gmail.com
گزارش شماره 4
گزارش دهنده : خانم ساغر بهادرانی از گروه رویت هلال انجمن نجوم شباهنگ کانون فرهنگی تربیتی مطهره باغبهادران زیر نظر اداره آموزش وپرورش، با همکاری دفتر امام جمعه باغبهادران
گزارش رصد هلال ماه محرم1434در تاریخ25آب
به نام خداوند جان و خرد
وضعيت رؤيت پذيري هلال شامگاهی ماه محرم 1434 هجري قمري
شامگاه چهارشنبه
24 آبان 1391هجري شمسي
14 نوامبر 2012 ميلادي
29 ذي الحجه 1433 هجري قمري
با عرض سلام خدمت علاقه مندان و رصدگران رویت هلال ماه .
در مقاله 104 هلال سال1391 آمده (هلال شامگاهي محرم 1434 در لحظه غروب خورشيد در مناطق شمال شرقي – شرق – شمال – شمال غربي – مركز با ابزار اپتيكي غير قابل رويت و در مناطق منتها اليه جنوب شرقي – مناطق جنوبي و جنوب غربي ايران با ابزار قابل رويت مي باشد، اين هلال نياز به تفسير بيشتري دارد كه در زمان خودش با ان خواهيم پرداخت. )
لذا طبق قرار مواردی را در ارتباط با رویت این هلال به عرض علاقه مندان میرسانم.
اینجانب مکررا عرض کرده ام تمام ماه های قمری دارای مناسبتها و ویژه گیهای خاص خودشان هستند و همه انها در یک ردیف قرار می گیرند ، البته ماه رمضان چون برای جهان اسلام حکم واحد را دارد از اهمیت بیشتری برخوردار است ، می دانیم در دین مبین اسلام چهار ماه از دوازده ماه سال قمری به عنوان ماه حرام از ان یاد شده ، رجب – ذی القعده – ذی الحجه و محرم ، علاوه بر ان ماه رجب ماه بسیار پر برکتی است ماه اعتکاف و ... ماه ذی الحجه ماه حج و ورود به مراسم بزرگ الهی، ماه تسلیم به رضای پروردگار و روز عرفه و مهمتراز ان بزرگ ترین عید مسلمانان عید قربان ، ماه محرم ماه حزن اندوه و ماتم برای فرزند پیامبر گرامی اسلام سالار شهیدان ماه تجلی پیروزی حق علیه باطل و نشانه تسلیم به حکم خدا انهم با بزرگترین درجه یعنی شهادت ، همچنین اغاز سال نو قمری برای مسلمانان.
با این مقدمه می خواهم نتیجه بگیرم برای اعلام شروع و پایان تمام ماهها باید با دقت به انها پرداخت ، از نظر اینجانب نمی توان دو هلال مشابه را در یک منطقه مثل کشورمان پیدا کرد که از لحاظ تمام پارامترهای رویتی شبیه به هم باشند بالاخره تفاوت اندکی می تواند هلالی را قابل رویت و هلالی را غیر قابل رویت نماید، همچنین موافق این عقیده نیز نیستم که اگردو هلال شبیه به هم را پیدا کردیم به هر دو حکم رویت و یا عدم رویت بدهیم غالبا نباید این کار را کرد مگر در موارد خاص که انهم نادر است ، هلال ماه محرم سی روزه اعلام شده اما طبق محاسبات اینجانب در نواحی جنوبی کشور که در نقشه پیوست به ان اشاره شده هلال ماه با ابزار قابل رویت است ، لذا از علاقه مندان به رویت هلال ماه درخواست می شود برای غروب روز چهارشنبه 24 ابان برابر با 29 ماه ذی الحجه برای رصد این هلال اقدام نمایند که رویت یا عدم رویت این هلال می تواند بسیار مفید و برای معیار های رویت هلال تجربه و اندوخته گرانبهای باشد .
در سال گذشته هلال جمادی الثانیه 30 روزه اعلام شده بود اکثر کارشناسان معتقد بودند ان هلال در غروب روز 29 جمادی الثانیه با دوربین در اکثر نقاط کشور قابل رویت بود اما متاسفانه ابری بودن هوا در اکثر مناطق مانع از رویت هلال ماه رجب شد اگر در غروب همان روز هلال ماه دیده میشد و اغاز ماه رجب یک روز زودتر اعلام می گردید مسائل شرعی ان از جمله قانون دیات به نفع افراد ضرر دیده صورت مي گرفت ، در ارتباط با ماه محرم این موضوع دیات مطرح نیست چون دو ماه قبل نیز ماه حرام است و درنتیجه تفاوتی نمی کند ؛ فقط در اعلام سال قمری و مراسم محرم می تواند اثر گذار باشد ، نکته ای که برای من جای سوال دارد این است که ایا اگر همین هلال با همین مشخصات بجای اينكه ماه محرم باشد ماه مبارك رمضان بود ایا باز هلال ماه سی روزه بود! ؟ و اگر 29 روزه بود چند گروه را برای رویت هلال می فرستادیم ؟ چرا همین کار را برای هلال محرم نکنیم ، بیاییم واز گروههای رصدگردرخواست کنیم برای رویت این هلال نیز به مانند رمضان تلاش کنند ، حتی اگر 20 گروه نیز اقدام به رصد کنند نتیجه ان بسیار مهم و از نظر علمی ارزشمند خواهد بود ، به ویژه از گروههای که در مناطق شمالی هستند حتی با علم به اینکه بپذیریم هلال قابل رویت نیست برای عدم رویت ان نیز تلاش کنیم ، بویزه از رصدگران گروه خوی که معتقد به رویت هلال شوال بعد از غروب خورشید بودند درخواست می کنم برای رصد این هلال اقدام نمایند چون اگر بنا به مقایسه باشد که بعضی از تحلیل گران به رویت هلال ماه مقایسه هلالها را قبول دارند با توجه به نظر انها این هلال مقایسه خوبی است برای رویت و ظاهرا بايد هلال در ان منطقه رويت شود ، برای بیشتر اشنا شدن به مقایسه دو هلال به جداول زیر دقت کنید.
همانطور که در جداول بالا ملاحظه می فرمایید دو هلال را در شهر خوی با هم مقایسه کردم در جدول اول هلال ماه شوال امسال و در جدول دوم هلال محرم چند روز اينده ؛ در جدول اول ارتفاع هلال ماه با خورشید در زمان غروب خورشید ارتفاعی برابر با 12 دقیقه قوسی و در جدول دوم ارتفاع هلال با خورشید 3 درجه و 49 دقیقه قوسی یعنی هلال دومی 19 برابر ارتفاعش بیشتر از هلال اول بوده و اما فاز ماه در هلال اول 2.13 برابر بیشتر از هلال دوم ، مکث هلال دوم 5.6 برابر هلال اول پارامتر کیو هلال اول 0.721 - و در هلال دوم 0.482 - و البته فاصله ماه از زمین در هلال اول بیشتر از هلال دوم بوده ، تفاوت این دو هلال با خط قرمز در جداول برای سهولت در کار مشخص شده و اما نظر اینجانب ، به هیچ عنوان نمی توان دو هلال را با هم مقایسه کرد و همانطور که در ابتدای عرائضم بیان کردم افرادی که دو هلال را به طور مطلق مقایسه می کنند قاعدتا باید این مقایسه را که من مطرح کرده ام را قبول داشته باشند ، هلالی که ادعای رویت شده ( هلال شوال ) قاعدتا در شرایط مناسب رصدی در همان منطقه هلال دومی نیز با توجه به پارامترهای بسیار بهترنسبت به هلال اول باید راحت تر از هلال شوال دیده شود برای همین است که از رصدگران ان منطقه و بخصوص رصدگران محترم گروه خوی دعوت به همکاری می نمایم تا تلاش خودشان را برای رویت یا عدم رویت این هلال داشته باشند ( انشاء الله هوای پاییزی تمیز تر از هوای تابستانی خواهد بود ) هرچند که نگارنده این قیاس را قبول نداشته و معتقد به عدم رویت دو هلال در زمان بعد از غروب خورشید در خوی می باشم و اگر اصراری بر مقایسه باشد اینجانب همین هلال را با هلالی که یکی از رصدگران امریکایی در ماه مارس گذشته مدعی رویت ان هستند مقایسه ای داشته طبق قیاس باید این هلال با توجه به ارتفاعی که دارد و تقریبا برابر با رصد ایشان است به علت فاز بیشتر ( حدود دو برابر ) با یک ابزاز معمولی دید شود یا به عبارتی در شمال کشور گرجستان می بایستی این هلال با یک تلسکوپ 8 اینچ رویت شود که این امر از محالات است ، یا با مقایسه این هلال با هلال رجب سال 2002 که اینجانب در کرمان دیدم یا با هلال صفر سال 2006 اقای شریفی رویت کردند سنخیتی برای مقایسه هلالها ندیدم و اگر بخواهیم مقایسه کنیم جز در موارد بسيار نادر به چالشهای که اشاره شد برخورد خواهیم کرد ، در خاتمه اینجانب بنا نداشتم مقایسه ای انجام دهم منتها اصرار دوستان باعث شد این چند سطر را نگارش کنم تا ابهامات احتمالا حل شود و قضاوتها دقيق تر باشد.
در نقشه پیوست وضعیت رویت هلال محرم سال 1434 تقدیم میگردد :
شاد باشید و دیگران را نیز شاد کنید.
با احترام سید محسن قاضی میرسعید.