خلاصه وضعيت: بر اساس معيارهای رويت پذيری، هلال ماه شوال در غروب روز دوشنبه 7 شهريور 1390 در هيچ يک از نقاط ايران قابل مشاهده نيست. اما اين هلال را می توان به راحتی در غروب روز سه شنبه 8 شهريور 1390 با چشم غير مسلح رؤيت نمود.
موعد رصد هلال ماه شوال: زمان مقارنه هلال شوال ساعت 07:35 روز دوشنبه 7 شهريور (به وقت ايران) مي باشد. لذا موعد رصد اين هلال، غروب روز سه شنبه 8 شهريور 1390 (برابر با 30 آگوست 2011 و 29رمضان 1432)، مي باشد. در جدول زير مشخصات اين دو هلال را براي زمان غروب خورشيد برای مرکز هندسی ايران (طول 53:41 و عرض 32:26) بدون اثر شکست محاسبه کرده و جهت مقايسه پارامترهای اثر گذار رؤيت پذيری هلال مي بينيد:
جدول 1: مقادير پارامتر های هلال شوال 1432 برای مرکز هندسی ايران
تاريخ
دوشنبه 7 شهريور
سه شنبه 8 شهريور
زمان غروب خورشيد (دقيقه :ساعت)
19:24
19:23
مکث هلال (دقيقه زماني)
5-
33
ارتفاع(درجه)
1.9-
5.9
جدايي زاويه اي (درجه)
8.5
21.1
اختلاف سمت (درجه)
8.5-
20.0-
ضخامت (دقيقه قوسي)
0.18
1.11
فاز (درصد)
0.55
3.47
سن (ساعت ودقيقه)
11:49
35:49
فاصله تا زمين (کيلومتر)
361893
360879
ابزار مورد نياز رؤيت بر اساس مدل مثلثی
غير قابل رؤيت
با چشم غير مسلح
با استفاده از معيارهای مختلف رؤيت پذيری موجود هلال، نقشه خطوط رويت پذيري اين هلال را در زير بررسی کرده ايم. نتايج بدست آمده در جدول زير خلاصه شده است.
توسط سيد قاسم رستمی
دبير کميته علمی ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری
نظر آقاي سيد محسن قاضي مير سعيد در خصوص وضعيت رويت پذيري هلال شوال 1432
در شامگاه سه شنبه 8 شهریور هلال ماه شوال 1432 درتمام مناطق کشور با چشم غیر مسلح قابل رویت است این هلال در مناطق شمالی به سختی قابل رویت است بطوري که ارتفاع این هلال از افق به هنگام غروب خورشیدکمی بیش از 3 درجه و 30 دقیقه قوسی می باشد ، در صورتی که در عرضهاي جنوبی کشور ارتفاع هلال ماه شوال از افق در لحظه غروب خورشید به 8 درجه نیز خواهد رسد و این اختلاف حدود 4 درجه بین عرضهاي جنوبی و شمالی بر جذابیت رصد این هلال هم از لحاظ علمی و هم از بعد فقهی آن خواهد افزود.
نظر آقاي عليرضا بوژمهراني در خصوص وضعيت رويت پذيري هلال شوال 1432
انشاءالله با رویت شدن هلال ماه در روز سه شنبه 8 شهریور 1390 ، روز چهارشنبه مصادف با اول شوال و عید سعید فطر خواهد بود. مقارنه ی ماه و خورشید برای هلال شوال در صبح روز دوشنبه 7 شهریور ( به وقت رسمی تابستانی ایران ) روی خواهد داد و در غروب همین روز در پهنه ی ایران عزیز هیچ شانس و احتمالی برای رویت شدن هلال شوال ( چه با چشم عادی و چه با ابزار اپتیکی ) وجود نداره. بدلیل عرض دایرة البروجی جنوبی ماه ، در شامگاه سه شنبه 8 شهریور هم علیرغم گذشت مدت زمان زیاد از مقارنه ماه نو ، هلال ماه ارتفاع زیادی از افق نداره. این هلال در شامگاه سه شنبه در تمام کشور قطعا" با چشم مسلح قابل رویت بوده و احتمال رویت شدنش با چشم عادی هم وجود داره که البته در استانهای جنوبی کشور این احتمال به یقین تبدیل میشه و در صورت وجود شرایط مناسب جوی ، رصدگران این استانها قادر خواهند بود هلال شوال رو با چشم غیر مسلح رویت کنند.
نظر آقاي سيد قاسم رستمي در خصوص وضعيت رويت پذيري هلال شوال 1432
يراي مطالعه ي مقاله ي آقاي رستمي بر روي اينجــــا كليك كنيد .
گزارش شماره 29
گزارش دهنده : آقاي پويان پدرام عضو ستاد استهلال استان و مدیر انجمن نجوم دانش آموزی لرستان
اعضای گروه : ریاست محترم ستاد استهلال استان حجت الاسلام والمسلمین حاجی پور ، آقایون : پویان پدرام ، محمد جمشیدی ، محمد امیدی ,حسین حق نظری تجهیزات :2دستگاه تلسکوپ تال 120 - تلسکوپ بازتابی نیوتنی - تلسکوپ 100 میلی متری شکستی گو تو - دوربین دوچشمی 100*25 – دوربین دوچشمی 70*20 -دوربین دوچشمی 120*20 – دوربین دوچشمی 70*40 – محل رصد : ارتفاعات منظقه ویسیان
مشخصات هلال ماه در شامگاه سه شنبه 8 شهریور 1390 زمان غروب خورشید : ساعت 19 و45دقیقه سمت خورشید در زمان غروب :291.5 درجه ارتفاع هلال در زمان غروب خورشید : 5 درجه سمت هلال در زمان غروب خورشید : 261 درجه فاز هلال : 3.5 درصد زمان غروب هلال : ساعت 20 و 14 دقیقه طول جغرافیایی : 48d 21 m 10s عرض جغرافیایی : 33d 29 m 3s گروه در 29مرداد با برگزاری کارگروه های تخصصی به بیان و تبادل اطلاعات فعالیت ها را اغاز نموده است در واحد محاسبات انجمن به سرپستی اقای محمد جمشیدی به استخراج مختصات ماه و خورشید با کمک نرم افزار starrynightوAccurate Time پرداخت شد. سپس تنظیم دوربین ها و تلسکوپ ها در واحد رصدانجمن به سرپرستی محمد امیدی و حسین حق نظری صورت گرفت.و در جهت اطلاع رسانی مطلوب تر با مضمون استهلال در لرستان سایت رسمی ستاد استهلال لرستان در واحد سایبری انجمن به سرپرستی اقای پویان پدرام طراحی و مورد بهره برداری قرار گرفت . آدرس پایگاه: www.estehlallorestan.tk و سرانجام در روز سه شنبه 8شهریور همراه با ستاد استهلال لرستان درساعت17:00به رصد همراه با هلال احمر و صداو سیمای استان در محل رصد حضوریافتیم با اسقرار تلسکوپ ها و دوربین های دوچشمی در محل اقدام و باتنظیم تلسکوپ بر روی خورشید به کمک فیلتر و اختلاف سمت و تعیین مکان هلال ، رصد را ادامه دادیم که با توجه شرایط مناسب ،هلال توسط اعضا انجمن رويت شد ولی مصداق های آن تائید نشد. گزارش گروه رِؤیت ماه انجمن نجوم دانش آموزی لرستان(ستاد استهلال لرستان) گزارش دهنده : پویان پدرام عضو ستاد استهلال استان و مدیر انجمن نجوم دانش آموزی لرستان
گزارش شماره 28
گزارش دهنده : آقاي محمد سلطان الكتابي مستقر در كشور تركيه
گزارش رصد هلال شوال المکرم 1432 تاریخ: سه شنبه 8/6/1390 رصدگاه : ترکیه، ساحل دریاچه وان (38 درجه و 30 دقیقه شمالی و 43 درجه و 24 دقیقه شرقی) غروب خورشید به وقت محلی: 19:40 رصدگر: محمد سلطان الکتابی اختلاف ارتفاع: 4.1 درجه اختلاف سمت: 21.1 درجه جدایی زاویه ای: 21.64 فاز ماه: 3.6 % سن ماه: 36 ساعت و 36 دقیقه مکث ماه: 25 دقیقه و 17 ثانیه شرایط افق در محل غروب ماه: کمتر از نیم درجه کوه شرایط جوی: افق پوشیده از غبار بسیار غلیظ و در برخی لایه ها ابرهای بسیار نازک ابزار: تنها ابزار موجود یک جفت چشم غیر مسلح! نتیجه: غبار غلیظ مانع از رویت هلال با چشم غیر مسلح شد.
مشروح: در آخرین روز سفر یک ماهه ام به ترکیه در نزدیکی مرزهای جمهوری اسلامی برای رویت هلال ماه شوال آماده شدم. روز دوشنبه برای انجام محاسبات و مکان یابی در رصدگاه حاضر شدم و موقعیتی نزدیک به اسکله وان را انتخاب نمودم. افق غربی تقریبا بدون مانع بود و در صورت وجود شرایط ایده آل جوی میتوانست هلال رویت گردد. بار دیگر در روز سه شنبه برای رویت هلال شوال به محل مورد نظر رفتم و تلاش نمودم با توجه به اختلاف سمت و ارتفاع ماه و خورشید اقدام به رویت هلال نمایم. متاسفانه هیچ ابزار نجومی در اختیار نداشتم و در افق آکنده از غبار دریاچه وان موفق به رویت هلال نشدم و بسیار افسوس خوردم. امسال دو عید فطر متوالی را برای اولین بار تجربه کردم. روز سه شنبه در کشور ترکیه و روز چهارشنبه در خاک ایران!!!
گزارش شماره27
گزارش دهنده : آقاي محمد مهدي مطيعي، عضو گروه استهلال آسمان توس و انجمن نجوم مشهد
براي مشاهده ي مشروح گزارش آقاي مطيعي بر روي اينجا كليك كنيد
تاريخ: شمسي: 08/شهریور/1390 قمري: 29/رمضان/1432 ميلادي: 30/08/2011 مشخصات محل رصد: رصدخانه دانشگاه فردوسي مشهد طول جغرافيايي: 59.533 عرض جغرافيايي: 36.312 ارتفاع از دريا: 1023 نوع و تعداد وسايل: دو عدد دوربين دوچشمي 7 در 50، دو عدد دوربين دوچشمي 15 در 70، يك عدد تلسكوپ 14 اينچ بازتابي شرايط جوي: فشار جو: 678 mmHg ميزان رطوبت: 22 درصد ميزان پوشش غبار و ابر در افق غربي (شرقي): آسمان بسيار صاف و كاملا عاري از غبار زمان غروب (طلوع) خورشيد و ماه: زمانغروب(طلوع)خورشيد(محاسباتي): 19:03 زمانغروب(طلوع)خورشيد(در محل): 18:55 زمانغروب(طلوع)ماه(محاسباتي): 19:31 زمانغروب(طلوع)ماه(در محل): 19:15 نتيجه رويت: ماه رؤیت شد
اطلاعات روئيت: زمان دقيق اولين رؤيت با ابزار: 15:45 نام رؤيت كننده: محمد مهدي مطيعي مشخصات ابزار مورد استفاده: تلسكوپ 14 اينچ بازتابي زمان دقيق اولين رؤيت با چشم غير مسلح: 19:10 نام رؤيت كننده: كسري مختارپور، محمد مهدي مطيعي ليست حاضرين: اعضاي حاضر: آقايان حسين قربان نژاد، احمد نظام، عباس حقيقي، محسن رضوي، محمد مهدي مطيعي ميهمانان: حجه الاسلام و المسلمين ابراهيم معادي، آقايان علي آشفته، كسري مختارپور، حسين داوري، رضا حبيبي، حميدرضا يگانه، رضايي، جاوداني، فلفلاني، عطايي، كشاورزمنش
گزارش شماره 27
گزارش دهنده : آقاي مصطفي آخوندي از انجمن نجوم آماتوري آسمان مهر بيرجند
به نام خدا
نجوم آماتوری آسمان مهر بیرجند ، پیشگام در عرصه ی فعالیت های نجومی در استان خراسان جنوبی و در ایران ، طبق روال هر ساله ، برنامه ای جهت رؤیت هلال شوال سال 1432 هجری قمری ترتیب می دهد. طی تصمیم گیری ها و هماهنگی های انجام شده ، ساختمان رصدخانه ی دکتر مجتهدی بیرجند به عنوان محل رصد انتخاب می شود .
این برنامه با همکاری رصدخانه ی دکتر مجتهدی وابسته به دانشگاه بیرجند و ستاد استهلال دفتر امام جمعه ی بیرجند برگزار می گردد.
در روز سه شنبه به تاریخ 8/6/90 ساعت 2 بعد از ظهر ، اعضای انجمن گرد هم آمده و پس گفت و گو و تبادل اطلاعات و تصمیم گیری نهایی درباره ی چگونگی استهلال ، راهی رصد خانه ی بیرجند می شوند . طی محاسبات و پیش بینی های انجام شده توسط شکارچیان هلال با تجربه ی ایران ، این هلال باید با چشم غیر مسلح مشاهده می شد .
حدود ساعت 4 بعد از ظهر ، تعدادی از اعضای گروه با دو ماشین سواری به محل ساختمان رصد خانه ی دکتر مجتهدی بیرجند می رسد . بقیه ی گروه حدود ساعت 5 با یک ماشین سواری به محل می رسند .این رصد خانه در ارتفاع 2617 متری از سطح دریا واقع است و به همین دلیل گروه باید با پدیده ی طبیعی این ارتفاع یعنی باد شدید کنار می آمد .
میزان غبار هوا در افق بسیار بالا بود و همچنین هوا کمی ابری بود. این دو مشکل بزرگ ، کار رؤیت هلال با چشم غیر مسلح را برای ما غیر ممکن می کرد . همچنین امکان رؤیت این هلال با ابزار های رصدی نیز به شدت مشکل به نظر می آمد . به هر حال خوش بختانه اختلاف ارتفاع ماه با خورشید در هنگام غروب خورشید نسبتاً خوب و زیاد بود . این امر به ما این فرصت را می داد که بعد از غروب خورشید ، حدود 30 دقیقه برای رؤیت هلال فرصت داشته باشیم .
اعضای انجمن بدون معطلی به پشت بام ساختمان رصد خانه یعنی محل استقرار تلسکوپ ها رفته و پس از تنظیم نهایی تلسکوپ ها و به دست آوردن سمت ، ارتفاع ، بعد و میل ماه توسط نرم افزارهای نجومی نظیر Starry Night و Sideralis ، به تلاش برای مشاهده ی ماه می پردازند .
در گنبد این رصد خانه ، یک تلسکوپ 14 اینچ از نوع اشمیت کاسگرین شرکت سلسترون به همراه تجهیزات بسیار عالی نظیر مقر بسیار دقیق و استوار و کاملاً کامپیوتری یا بهتر است بگوییم بهترین مقر شرکت سلسترون یعنی CGE Pro و سایر تجهیزات عالی یک رصدخانه وجود داشت . اما متأسفانه به دلیل اعمال تغییرات در گنبد رصد خانه ، تلسکوپ هنوز آماده به کار نشده بود و ما نمی توانستیم از این تلسکوپ عالی و قوی جهت استهلال ماه استفاده کنیم .
بنابراین به همان تلسکوپ های انجمن و تلسکوپ های کوچک تر رصدخانه اکتفا کردیم .
ابزارهای در اختیار ما شامل موارد زیر می شد :
1. Sky Watcher Flex Tube 10 Inch – On Dobsonian Mount
پایه ی دابسونی این تلسکوپ ، توسط اعضای انجمن ، به دقت درجه بندی سمتی و ارتفاعی شده بود.
2 . Sky Watcher Flex Tube 10 Inch – On Dobsonian Mount
3. Sky Watcher 8 Inch – On Equatorial Mount EQ 5 With Motor
4. Night Sky 20*80Binocular
حدود ساعت 5:30 بعد از ظهر استهلال رسماً آغاز شد و هر دو نفر توسط یکی از ابزار های بالا به تلاش برای رؤیت هلال می پرداختند . البته به غیر از مورد سوم که به دلایلی نتوانستیم به نحو احسن از آن استفاده کنیم .
همان طور گفته شد پایه ی دابسونی یکی از تلسکوپ های 10 اینچ ، توسط اعضای انجمن به دقت درجه بندی سمتی و ارتفاعی شده و توسط مختصات خورشید کاملاً قطبی شده بود . سمت و ارتفاع ماه هر چند ثانیه از روی نرم افزار های دقیق نصب شده در لپ تاپ ها و موبایل ها خوانده شده و به سرعت روی مقرهای سمتی-ارتفاعی ( دابسونی )پیاده می شد تا ماه پیوسته در میدان دید تلسکوپ ها باشد . در کنار هر تلسکوپ یک نفر به طور پیوسته از درون چشمی به آسمان خیره شده بود و دیگری به طور پیوسته مختصات ماه که از نرم افزار ها استخراج می شدند را روی مقر پیاده می کرد تا ماه در میدان دید رصد گر باقی بماند .
حدود ساعت 7:10 بعد از ظهر بود و تقریباً 15 دقیقه از غروب ظاهری خورشید می گذشت و ما همچنان با ابزارهای خود به تلاش برای مشاهده ی ماه می پرداختیم . ناگهان یکی از اعضای انجمن که در کنار تلسکوپ دابسونی 10 اینچ به رصد می پرداخت ، با فریاد نماینده دفتر امام جمعه ی بیرجند را مورد خطاب قرار داد و از ایشان خواست که از چشمی تلسکوپ به آسمان خیره شود . بله درست است . هلال رؤیت شده بود . پس از ایشان ، سایر اعضا و افراد حاضر به دیدار هلال زیبا و باریک ماه از چشمی این تلسکوپ رفتند و پیشاپیش فرا رسیدن عید فطر را به یکدیگر تبریک می گفتند . پس از چند دقیقه ، موفق به گرفتن هلال ماه با دوربین دو چشمی 80*20 شدیم . با وجود غبار و ابر در افق ، از درون این ابزار به دلیل مستقیم بودن تصویر و باز بودن میدان دید ، هلال ماه بسیار با شکوه زیبا مشاهده می شد .
حدود ساعت 7:30 بعد از ظهر ، افراد برای آخرین افطار رمضان سال 1432 هجری قمری ، داخل ساختمان گرد هم آمدند .
بعد از آن نیز تا حدود ساعت 11:30 شب ، به رصد آسمان شب بسیار زیبا و واقعاً تاریک محل رصدخانه ی بیرجند پرداختیم .
در نهایت ، حدود ساعت 12 شب پس از جمع کردن وسایل و تجهیزات ، با کسب موفقیت در مشاهده ی این هلال و با کوله باری از تجربه برای رصد های بعدی به بیرجند باز گشتیم .اعضای انجمن نجوم آماتوری آسمان مهر بیرجند که در این رصد حاضر بودند :
محسن روحانی نصب ، محسن الهامیان ، علی زنگویی ، مصطفی آخوندی ، فاطمه حاجی زاده ، ابراهیم عطایی ، مهشید بستانی ، سیاوش شماعیل زاده ، علرف نتیجه ، عالیه نتیجه ، مرجان هاشمی .
با تشکر ویژه از آقای دکتر نفیسی ، آقای دکتر عابدی و آقای مهندس غلام حسین پور
مسؤلان رصد خانه ی دکتر مجتهدی دانشگاه بیرجند
نگارنده ی گزارش : مصطفی آخوندی
گزارش شماره 26
گزارش دهنده : آقاي ميثم هنري جعفرپور از همدان
گزارش رویت هلال ماه شوال سال1432
میثم هنری جعفرپور
زمان رویت: سه شنبه 8 شهریور 1390 مقارن با 30 آگوست 2011 و 29 رمضان 1432
ابزار رصدی: تلسکوپ اشمیت-کاسگرین سلسترون سوار بر پایه
چشمی :25 میلیمتری برای بزرگنمایی 94 برابر و میدان دید32 دقیقه قوسی
مکان رصد: شهر همدان ، مختصات 34 درجه و47.134 دقیقه شمالی و48 درجه و29.795 دقیقه شرقی و ارتفاع 1910 متراز سطح دریا
وضعیت جوی: آسمان همراه با لکه ابر پراکنده و وزش باد همراه با پراکنده کردن توده های غبار
زمان اولین رویت:ساعت 2:35 ب.ظ
گزارش شماره 25
گزارش دهنده : آقاي عبدالرضا لاوري از استان بوشهر مدير سايت نجومي هفت آسمان
رویت هلال ماه شوال سال
تاریخ میلادی:30 اوت 2011
مکان رصد: ساحل دریا
طول جغرافیایی :
وضعیت آفق
1- شماره ماه گرد نجومی:
2- شماره ماه گرد اسلامی:
3- لحظه مقارنه ماه وخورشید
4- لحظه غروب خورشید :
5- سن ماه
6- سمت خورشید در زمان غروب :
7- سمت ماه در زمان غروب خورشید :
8- اختلاف سمت ماه و
9- ارتفاع ماه در زمان غروب خورشید :
10- جدایی زاویه ای ماه وخورشید در زمان غروب خورشید :
11- لحظه غروب ماه: ساعت
12- مدت مکث ماه بعد از غروب خورشید :
13- اختلاف طول های دایرة البروجی ماه وخورشید در لحظه غروب خورشید:
14- عرض دایرة البروجی ماه در لحظه غروب خورشید :
15- موقعیت ماه در مدار خود بدور زمین (از لحاظ در اوج یا در حضیض بودن
16- سطح روشن ماه در لحظه غروب خورشید( فاز )
17- اندازه ظاهری ماه:
18- ضخامت ماه در لحظه غروب خورشید(حاصل ضرب فاز در اندازه ظاهری ماه)
19- زمانی که سمت خورشید با سمت ماه در زمان غروب خورشید یکسان می شود(جهت نشانه گذاری افق برای شروع رصد در زمان غروب
20- زمان شروع رصد : ساعت
21- زمان هم ارتفاعی ماه وخورشید(مورد استفاده در رویت در روز):ساعت
22- اختلاف سمت ماه وخورشید در زمان هم ارتفاعی(مورد استفاده در رویت در روز):
23- زمان غروب خورشید بر حسب زمان گرینویچ: