منبع : سایت کمان آسمانی
مقارنه ماه و خورشید برای هلال جمادی الثانی 1426 در ساعت 12:02 روز چهارشنبه 6 ژولای 2005 به وقت بین المللی ( ساعت 16:32 روز چهارشنبه 15 تیر 1384 مصادف با 29 جمادی الاولی 1426 به وقت رسمی ایران ) روی خواهد داد. در غروب همین روز بدلیل فاصله زمانی بسیار کوتاه بین مقارنه و غروب خورشید ، ماه جدائی زاویه ای کمی ( حدود 5/4 درجه ) از خورشید می گیرد. به همین دلیل و نیز با توجه به ضعیف بودن تمامی پارامترها و مشخصات هلال نسبت به رکوردهای معتبر جهانی ، در تمامی پهنه ایران امکانی برای رویت هلال ( اعم از رویت با چشم مسلح و یا غیر مسلح ) وجود نخواهد داشت. در شامگاه پنج شنبه 16 تیر ، هلال جمادي الثاني 1426 در ایران زمین با چشم غیر مسلح قابل رویت خواهد بود. در این روز هلال ماه ( که در نزدیکی سیاره کیوان قرار می گیرد ) تا یک ساعت پس از غروب خورشید در آسمان شامگاهی جلوه گری می نماید. همچنین در شامگاه جمعه 17 تیر نیز اجتماع ماه ، ناهید و تیر پدید آورنده منظره ای دلربا خواهد شد. نقشه های زیر وضعیت آسمان شامگاهی روزهای 16 و 17 تیر ماه را برای مناطق مرکزی ایران و در زمان غروب خورشید نشان میدهد.
آسمان شامگاهي پنج شنبه 16 تير
آسمان شامگاهي جمعه 18 تير
هلال ماه جمادي الثانيه 1426
نقشه وضعيت سن و رويت پذيری هلال در کشورهای مختلف
در غروب روز پنج شنبه 16 تير 1384 ، 7 ژولاي 2005 ، 30 جمادي الاولي 1426
گزارشات رصد هلال در ايران:
هلال جمادي الثانيه 1426 - كاروانسراي شاه عباسي ده نمك - استان سمنان
عكس ارسالي آقاي علي ابراهيمي سراجي
20) گزارش آقاي صفرعلي براتي ، گروه نجوم سلسلة الذهب ، نيشابور (پست الكترونيكي براي كمان آسماني)
بسمه تعالي
با سلام خدمت دوستان وهمكاران
گزارش رويت هلال شامگاهي جمادي الثاني با چند روز تاخير به خاطر مشكلات به عرض ميرسد
در غروب زيباي پنجشنبه مورخه 16/4/83 در مسير نيشابور به روستا به اتفاق خانواده در ((تقاطع جاده قديم نيشابور سبزوار با ريل راه آهن)) روي پل تازه تاسيس با يكدستگاه دوربين دوچشمي 35*7 اقدام به رويت نموديم كه درساعت 20:27 هلال زيباي جماد الثاني مشاهده گرديد.
عكس ارسالي آقاي براتي
19) گزارش آقاي عليرضا ولي ياري ، باشگاه نجوم زاوش فرهنگسراي بهمن ، تهران (پست الكترونيكي براي كمان آسماني)
بسمه تعالی
گزارش رویت هلال شامگاهی جمادی الثانی 1426 باشگاه نجوم زاوش فرهنگسرای بهمن
تاريخ : پنج شنبه 16 تیر 1384 برابر با 6/ ژولای/ 2005 و مصادف با 30 جمادی الاول 1426 (طبق تقويم رسمي ايران)
محل رصد : تهران – فرهنگسرای بهمن – برج رصدی فرهنگسرا
ابزار رصد : دوربين های دوچشمي 50*15 و50*20 و 50*30-10 سه پايه وهمراه دوربین دار.
وضعيت جوي افق غربی : آسمان بدون ابر اما 3 درجه گرد وغبار خیلی غلیظ و 2 درجه غبار غلیظ افق را پوشانده بود و تقریبا" 5 درجه نیز غبار رقیق وجود داشت. همچنین باد نسبتا" ملایمی هنگام غروب خورشید در حال وزیدن بود .
زمان غروب خورشید در رصدگاه ( طبق محاسبه ) : در ساعت 20:23:08
زمان غروب خورشید در رصدگاه : در ساعت 20:13:58
زمان غروب هلال در رصدگاه ( طبق محاسبه ) : در ساعت 21:28:10
مدت زمان مکث هلال :01:05:02
سن هلال: 27:51:00
رصد کنندگان : آقایان: علیرضا ولی یاری ، بهرام ابراهیمی ، مهرجو ، بیات و خانمها: فاطمه هاشمی ، فاطمه نباتعلی ، سارا و ثریا رضایی
شرح گزارش :
گروه در ساعت 20:00 در محل رصد بر روی برج حاضر بودند. گرد و غبار خیلی شدیدی تمام افق را پوشانده بود بطوری که خورشید با آن لکه اش براحتی قابل رویت بود، خورشید در دامنه کوه غروب نمود، ارتفاع کوه حدوداً 2درجه میشد.بنابر این هلال نیز پشت این کوه غروب میکرد.وجود غبار شدید شرایط نامساعدی ایجاد کرده بود. متاسفانه هلالی را می شد قبل از غروب آفتاب رویت کرد اصلاً رویت نگردید. گروه تا ساعت 21:20 در رصدگاه حضور داشت و کماکان از یافتن هلال بی بهره رصد سیارات ناهید، تیر و زواش(مشتری) تنها کاری بود که اعضاء از آن لذت می بردند. !!!
عكس ارسالي آقاي وليي ياري
18) گزارش آقاي علي ابراهيمي سراجي ، تهران (پست الكترونيكي براي كمان آسماني)
با سلام خدمت همهي رصدگران
گروههاي نجومي« حلقهي الماس »، فرهنگسراي جوان و فرهنگسراي سالمند تهران براي يك شب نجومي مشترك در كاروانسراي تاريخي « ده نمك » واقع در استان سمنان گرد هم آمدند تا بعد از رويت هلال زيباي جماديالثانيه 1426 به استقبال يك شب نجومي جذاب بروند. بعد از رسيدن به اين رصدگاه و استقرار در آن مانند هلال ماه قبل وزش باد شديد در رصدگاه مشهود بود كه اينبار به خاطر نبود رطوبت در منطقه باعث اقزايش گرد و غبار در محيط شده بود. اين مسائل زماني جالب تر شد كه ما در محل غروب ماه حدود 3 تا 4 درجه كوه داشتيم. با اين حال شور و شوق و هيجان هرگونه استرس را براي نديدن اين هلال از بين ميبرد و با توجه به آن مسأله كه هلال شباهتهاي زيادي به هلال جماديالثاني سال قبل داشت، ميدانستم كه با اين غبار حداقل رويت غيرمسلح بسيار مشكل خواهد بود. با اين حال بلاخره هلال 10 دقيقه بعد از غروب واقعي خورشيد رويت شد. اما همانطور كه اشاره شد غبار فراوان در منطقه باعث شد كه هلال به هيچ وجه با چشم غيرمسلح رويت نشود (اگر چه بعضي از دوستان احساس كردند كه هلال را ميبينند!!!). اطلاعات تكميلي اين هلال را درجدول زير مشاهده ميكنيد.
گزارش رويت هلال شامگاهي جماديالثانيه 1426
تاریخ رصد
پنج شنبه 16 تير 1384، مطابق با 30 جماديالاول 1426 و 07 ژولاي 2005
محل رصد
كاروانسراي شاه عباسي ده نمك واقع در روستاي ده نمك، 32 كيلومتري شرق شهر گرمسار
طول و عرض جغرافیایی
35 درجه و 16 دقيقهي شمالي و 52 درجه و 44 دقيقهي شرقي
زمان استقرار در رصدگاه
19:45 پنجشنبه 16 تير 1384
زمان ترك رصدگاه
ساعت 7:00 جمعه 17 تير 1384
ارتفاع رصدگاه از سطح دریا
از روز هفتم تير ماه من در مركز آموزش نجوم اديب ، كار آموزش نجوم به يك گروه 11 نفره از دانش آموزان دوره ابتدايي ( 9 تا 11 ساله ) را آغاز كردم. در شامگاه روز پنج شنبه 16 تير ماه ، و در حالي كه فقط 2 جلسه از دوره ما سپري شده بود از آنان خواستم براي رصد هلال ماه جمادي الثاني ، همراه با والدين خود به مركز آموزش نجوم اديب مراجعه نمايند. من تصميم گرفته بودم اولين رصد آنان را به هيجان انگيز ترين رصدشان تبديل كنم. اين امر مي توانست باعث ايجاد انگيزه بيشتر در پيگيري موضوعات نجومي در آنان شود. در اين برنامه رصدي 8 نفر از شاگردانم شركت داشتند. قبلا" به آنها طرز تنظيم و استفاده از دوربين دوچشمي را آموزش داده بودم. حدود 10 دقيقه در مورد چگونگي رصد هلال با آنان گفتگو كردم و بعد از آن براي رصد هلال بر روي پشت بام مركز مستقر شديم. آنها خيلي سريع دوربين هاي خود را تنظيم كرده و بلافاصله پس از غروب خورشيد كار رصد را آغاز كردند.
وجود غبار فراوان در افق غربي مانع از آن شد كه هلال بسادگي رويت شود ( چيزي كه باعث جذاب تر شدن اين رصد گرديد ) . مرتب بچه ها را براي پيدا كردن هلال ترغيب مي كردم. براي اولين بار در طول تجربه رصد هلالم بود كه خيلي به رصد هلال فكر نمي كردم و ذهن من بيشتر متوجه اشتياق و علاقه اين رصدگران كوچولو بود. آنان مرتب با من و ساير دوستانشان مشورت مي كردند تا بتوانند با دوربينهايي كه در اختيار داشتند هلال را ببينند. به همه آنها دوربين 50*7 داده بودم. اين دوربين ميدان ديد وسيعي داشت كه براي اولين رصد ، مناسب بود. براي تشويق آنان ، قول دادم اولين كسي كه موفق به رويت هلال شود ، عكسش را در سايت كمان آسماني قرار خواهم داد. بلافاصله پس از اين حرف ، چندين گزارش رويت هلال واصل شد !!!! كه البته همه آنان در تشخيص هلال ماه اشتباه كرده بودند.
خودم هم دنبال هلال مي گشتم تا اينكه موفق به ديدن آن با دوربين شدم. خبر ديدن هلال را به آنان دادم و قول دادم كه عكس خودم را در سايت درج نكنم!! بلاخره دو نفر از آنها گزارش صحيحي از هلال دادند ، يكي با چشم مسلح و ديگري با چشم غير مسلح. خانواده و همراهان اين رصدگران كوچولو نيز هيجان زيادي در اين رصد داشتند. همه آنان موفق به رويت هلال با ابزار شدند. من دوربين 80*15 خود را بر روي سه پايه نصب كردم تا همه بچه ها و والدين آنها هلال ماه را به وضوح از پشت اين دوربين ببينند. آنقدر حواسم به كار اين بچه ها بود كه يادم رفت از هلال بايد عكس بگيرم. قدري براي اين كار دير شده بود ، ارتفاع و روشنايي هلال كم شده بود ولي به هر حال يكي دو عكس گرفتم.
در چهره هيجان زده و بسيار جدي اين كوچولوها ، ميتوانستم جواناني را ببينم كه ادامه دهنده راه رصدگران كنوني هلال ماه خواهند بود. امشب يكي از به ياد ماندني ترين شبهاي رصدي من بود. مطمئن هستم خاطره اين رصد تا ساليان سال در ذهن اين بچه ها خواهد ماند.
گزارش از عليرضا بوژمهراني
رديف عقب (رصدگران اصلي) از راست به چپ : مكارمي ، كاهي ، مومني ، نادري ، شيران ، فرهادي ، صادقي و قوامي
رديف جلو (همراهان رصدگران اصلي) از راست به چپ : مومني ، نادري ، صادقي و نيلوفر كرمي
نيلوفر خانم 6 ساله خيلي خوشحال بود كه توانسته است سياره ناهيد را با چشم غير مسلح ببيند
عكس راست : شيران 9 ساله ( راست) اولين نفري بود كه هلال را با دوربين ديد و صادقي 11 ساله (چپ) اولين نفري بود كه هلال را با چشم غير مسلح ديد
عكس چپ : آغاز كار رصدگران
عكس يادگاري رصدگران كوچولو با والدينشان پس از اولين رصد آنان