منبع: سایت کمان آسمانی
هلال ماه صفر 1426
نقشه وضعيت سن و رويت پذيری هلال در کشورهای مختلف
در غروب روز جمعه 21 اسفند 1383 ، 11 مارس 2005 ، 29 محرم 1426
گزارشات رصد هلال :
گزارش شماره11
گزارش دهنده آقای کاظم کوکرم ، تهران (پست الکترونیکی برای کمان آسمانی)
با عرض سلام و تبريک عيد نوروز
نميدونم از دست اين آسمون بنالم که چندمين بار هست که توي اين سال 83 هلال ماه رو گرفته و انواع و اقسام رصد ها چه براي رويت هلال و چه براي برنامه هاي ديگه از جمله ماراتن مسيه رو ناکام گذاشته ، يا به سر شانس بد خودم فرياد بزنم که هر وقت به کوير ميريم بارون رحمت الهی رو هم با خودمون اونجا ميبريم و هر سال از 10 سانتيمتر بارونی که تو کوير مياد چند سانتش رو ما تجربه ميکنيم. خدا رو شکر که شانس بد ما موجب خير است، نه موجب شر.
امسال شاخه آماتوری انجمن نجوم تصميم گرفت که ماراتن مسيه را در کاروانسراي خورانق يزد برگزار کنه تا شايد با هواي ابری مواجه نشه. اما هم با هواي ابری مواجه شد هم با بارون!
ما که اميد داشتيم لااقل فرداي ماراتن بعد از ظهر بتونيم هلال ساده ی ماه صفر رو در آسمان کويری يزد بدون مشکل رصد کنيم اين بار هم تيرمون به سنگ خورد و باز هم ابرهاي چند لايه گریبانگير ما. همه ی دوستان ما در ماراتن که ميخواستند اين هلال رو لااقل به جبران شب قبل رصد کنند مثل ما حالشون گرفته شد.
اميدوارم دشت کوير به برکت حضور منجمان آماتور هميشه پر بارون باشه و روزی برسه که رصدهاي ما در کوير موجب سر سبزی اين خطه از ميهن ما بشه.
ابزار رصدی : دوربين دو چشمی 20*60
همراهان: حميدرضا پيرایش و جمعي از بهترين رصدگران ایران
با اميد به آسمانی صاف در کوير و پوزش از پر حرفی
جناب آقاي كوكرم
این باعث خوشحالی است که بعد از پروژه بارور کردن ابرها برای باران زایی ، برگزاری شبهای رصدی نیز باعث افزایش بارندگی ( بخصوص در نقاط کویری ) شده است. اما براستی ، اگر رصدگرن هر جا که می خواهند بروند با خودشان ابر و باران ببرند ، دیگر آسمان شب را که نمی توانند ببینند و رصدگر بشوند؟؟!! این هم معمایی است......
اما جدای از شوخی باید عرض شود که شاید یکی از دلایل جذابیت رویت هلال ماه ، همین موضوع باشد که هیچ تضمینی وجود ندارد که ما حتما" بتوانیم هلال اول ماه را ببینیم ، حتی هلالهای ساده. برای رصد بیشتر اجرام سماوی ( از جمله اجرامی مانند سیاره گریزپای تیر و بعضی دنباله دارها ) ، رصدگر چندین و چند روز پیاپی امکان رصد دارد و اگر در یکی دو روز با هوای نامساعد روبرو شود ، در روزهای بعد انجام رصد برایش میسر است اما در مورد هلال اول ماه اینطور نیست و اگر به هر دلیلی نتوانیم هلال را در شب اول آن ببینیم ، در شبهای بعد دیگر هلال ، هلال اول ماه نیست. در سال 1384 چندین رصد مهم در فصول پاییز و زمستان خواهیم داشت. امیدواریم شرایط جوی مساعدی را در آن زمان در اختیار داشته باشیم.
گزارش شماره10
گزارش دهنده آقای سعید دوست محمدی ، ستاد استهلال استان کرمان (پست الکترونیکی برای کمان آسمانی)
ستاد استهلال کرمان جهت رصد هلال صفر 1426 اقدام نمود. آقایان دکتر فاطمی و غلامی در محل رصدگاه شماره 1 واقع در ابتدای جاده هفت باغ ماهان و من از پشت بام منزل هلال را رصد کردیم. اما به دلیل ابری بودن هوا هلال زمانی دیده شد که آسمان تاریک بود و بطور دقیق نمی توان لحظه اولین رویت را مشخص نمود.
گزارش شماره9
گزارش دهنده آقای مهدی رحیمی ، گروه نجوم کانون فرهنگی مسجد صاحب الزمان (عج) ، دولت آباد – اصفهان (پست الکترونیکی برای کمان آسمانی)
باسمه تعالي شانه
با سلام و تحيت
احتراما" ضمن آرزوي موفقيت و بهروزي براي شما به استحضارمي رساند در روز جمعه 21 /12 /83 در جريان برگزاري ماراتن مسيه يكبار ديگر مشخصات هلال صفر را مورد بررسي قرار دادم و چون حدس مي زدم كه نتوانم به اصفهان برگردم لذا سعي نمودم مشخصات هلال را براي شهر يزد محاسبه نمايم . مع الوصف آنچه كه طبق معمول ناراحتمان ميكرد بدي آب وهوا بود كه هر لحظه بر تراكم ابر ها افزوده مي شد و من از اینكه نتوانسته بودم به دليل مشكل آب وهوا هلال صبگاهي محرم را رويت كنم شديدا" عصبي ونگران بودم ....
باتفاق دوستم آقاي محمد كمالي از ماراتن مسيه برمي گشتيم و چون مي خواستيم هلال را ببينيم لذا بليط اتوبوس را طوري تهيه كرديم که محل نشستنمان در اتوبوس به افق غربي مشرف باشد . بهر حال ابرها مجال ديدن هلال را به ما ندادند ... و طي سه روز سه مرتبه حالمان را به شدت گرفتند. يكي در رصد هلال صيحگاهي محرم ، دوم در جريان ماراتن و سوم در رصد هلال شامگاهي صفر كه ابرها دائما به ما پوزخند ميزدند .....
در خاتمه پيشاپيش فرا رسيدن عيد سعيد باستاني را خدمت خانواده بزرگ علاقمندان به كمان آسماني تبريك عرض مي كنم و عكسي را كه در منطقه خرانق يزد (محل برپايي ماراتن) از شكوفه هاي بهاري تهيه كرده ام پيشكش ميكنم . موفق و مويد باشيد.
عكسهاي ارسالي آقاي رحيمي
گزارش شماره8
گزارش دهنده آقای مجید مرزانی ، تهران (گزارش تلفنی)
ایشان علیرغم مشکلاتی که با آن مواجه شده بودند قصد رصد هلال را داشته اند ولی هوای ابری و بارانی مانع از اینکار شده است.
همکاران کمان آسمانی برای بهبودی کامل فرزند دلبند جناب مرزانی دست به دعا برداشته و سلامتی و بهروزی او را از درگاه ایزد منان مسئلت می نمایند.
گزارش شماره7
گزارش دهنده آقای علی ابراهیمی سراجی ، تهران (پست الکترونیکی برای کمان آسمانی)
با سلام
متاسفانه شرایط بد جوی باعث شد تلاش 83 گروه رصدی در پنجمین ماراتن مسیه ایران سرانجامی نداشته باشد. ظهر جمعه هوا به یکباره در روستای خورنق باز شد و ما تصمیم به رویت هلال در روز گرفتیم. دوستان رویت هلال از رصدخانه فسا ( جناب شریفی ) با تلسکوپ 14 اینچ اشمیت به اتفاق بنده و علی کوهپایی و گروه دولت آباد برخوار در این برنامه شرکت داشتیم و متاسفانه با تمام تلاش صورت گرفته ، هوا از ساعت 13:30 بار دیگر ابری شد. در شامگاه نیز بدلیل شرایط نامناسب جوی ، هلال در یزد دیده نشد.
با سپاس از همه دوستان رویت هلال
گزارش شماره6
گزارش دهنده آقای جیمز استم
Jim Stamm, Arizona, USA
New Moon Crescent Observation Report
===============================
March 2005
Location = Tucson, Arizona (USA)
Longitude = 110.9645 W
Latitude = 32.4204 N
Elevation = 842 meters
Time Zone = -7.0 hour
Surface conditions at time of first sighting at
Tucson International Airport (2641 ft.):
Temperature = 76 degrees Fahrenheit
Relative Humidity = 32 percent
Atmospheric Pressure = 27.140 in.
Topocentric and local time values from "Accurate Times":
Sunset (at sea level) = 18:33
Moonset (at sea level) = 19:11
Time from new moon at 18:31 = 16hr. 31min.
Moon lag time = 38 minutes
Relative Altitude = 7.67 degrees
Elongation from sun = 8.4 degrees
Crescent width = 11 arcseconds
Illumination = 0.54 percent
Crescent first observed through 8” SC telescope:
Time = 18:31
Altitude = 6.3 degrees
I had acquired the correct field and had the proper focus set in the
afternoon, but acquired no image. At 17:30 I decided the focus had
changed because of the altitude difference, so I ran through the
acquisition procedure again. When I saw no image at 18:15, I began to
question my numbers, and even scanned the area with binoculars.
At 18:31 the image came into view. I was on the correct field all the
time.
The image was broken in the middle with about 15% of the crescent being
invisible. Length of crescent was about 35°. I estimated the length
at:
°18:35 40
The break had filled in
°18:38 40
°18:41 38
°18:43 52
°18:46 60
After this, I began showing some neighbors the Moon, and did not get a
measurement before the image slipped behind some trees.
Observer(s): Jim Stamm
گزارش شماره5
گزارش دهنده آقاي رضا محمدي پور ، صفا شهر – استان فارس (گزارش تلفني)
رصدگاه : غرب صفا شهر
همراهان : آقايان محمدرضا مرادي و غلامرضا زارع
ابزار : دوربين 70*15
وضعيت جوي : آسمان تمام ابري ، در افق غربي آسمان صاف همراه با تكه هاي ابر
زمان غروب خورشيد : در ساعت 18:01
نتيجه رصد : هلال ماه صفر 1426 از ساعت 18:11 لغايت 18:14 با چشم مسلح و غير مسلح توسط تمام اعضاي گروه رويت شد و پس از آن هلال در پشت ابرها پنهان شد.
گزارش شماره4
گزارش دهنده خانم الهام تركي نژاد مهرباني ، شهر ري – تهران (پست الكترونيكي براي كمان آسماني)
وضعيت جوي : باراني
ابزار : دوربين 45*12
همراه : خانم مارال مرتاضي
نتيجه رصد : بدليل شرايط نامناسب جوي هلال رويت نشد.
گزارش شماره3
گزارش دهنده آقاي رضا طيب طاهر ، دزفول (پست الكترونيكي براي كمان آسماني)
بخاطر وجود هواي ابري و بارندگي در چند روز اخير امكان رصد هلال ماه چه صبحگاهي و چه شامگاهي وجود ندا
منبع : سایت کمان آسمانی
مقارنه ماه و خورشید برای هلال صفر 1426 در ساعت 09:10 روز پنجشنبه 10 مارس 2005 میلادی به وقت بین المللی ( ساعت 12:40 روز پنجشنبه 20 اسفند 1383 به وقت رسمی ایران ) روی خواهد داد. در شامگاه همین روز و در پهنه ایران :
1- فقط حدود 5 تا 6 ساعت از زمانه مقارنه ماه و خورشید سپری شده است.
2- جدایی زاویه ای ماه و خورشید بسیار کمتر از حد نظری آندره دانژان است.
3- سایر پارامترهای هلال بسیار ضعیف تر از مقادیر حدی ثبت شده است.
در نتیجه هلال در این روز در پهنه ایران قابل رویت نبوده و نمی توانیم ماه محرم را 28 روزه تمام کنیم !! ضمنا" در این روز ، هلال صفر 1426 در هیچیک از کشورهای اسلامی نیز قابل رویت نبوده و فقط مناطقی در امریکای مرکزی و شرق ایالات متحده امریکا امکان مشاهده این هلال با ابزرا را خواهند داشت.
با گذشت حدود 30 ساعت از زمان مقارنه و در شامگاه روز جمعه 21 اسفند ، پارامترهای هلال بشدت قوی شده و هلال صفر 1426 در تمامی پهنه ایران و با چشم غیر مسلح رویت خواهد شد. هلال مذکور در زمان غروب خورشید حدود 15 درجه از افق ارتفاع داشته و اختلاف سمت آن با خورشید تقریبا" 4 درجه است. ضخامت این هلال نیز مشابه هلال ذیحجه 1425 است. سیاره تیر (عطارد) نیز در فاصله 5/4 درجه ای هلال قابل رویت است.
برای دیدن این هلال لازم نیست خیلی عجله کنید زیرا در پرتو مخفی شده هلال محرم 1426 در پس ابرها ( شامگاه چهارشنبه 21 بهمن 1383) و آغاز ماه محرم از جمعه 23 بهمن ، هلال صفر 1426 در غروب 29 محرم ( مطابق تقویم رسمی کشور ) حدود 74 دقیقه مکث خواهد داشت و شما می توانید با فراغت بال پس از انجام کارهایی که اولویت بیشتری برایتان دارد ، از دیدن هلال شب اول ماه و زمین تاب زیبای آن لذت ببرید. با دیدن زمین تاب هلال ( طوق دار شدن هلال ) تصور نکنید که این هلال ، هلال شب دوم است. همانگونه که عرض شد اگر بخواهیم این هلال را 2 شبه فرض کنیم ، آنگاه ماه محرم باید در بیست و هشتمین روز آن ( مطابق تقویم رسمی کشور) خاتمه یابد!! مگر اینکه............
نقشه زیر ، آسمان غربی را در زمان غروب خورشید روز جمعه 21 اسفند و برای مناطق مرکز ایران نشان می دهد.