دوباره خورشید از نقطه ی اعتدال بهاری گذشت و با نهیبی شعف انگیز , طبیعت را حیاتی دوباره داد , در روزهای آغازین بهار , رصد اولین هلال باریک سال 88 , میتواند زیباییهای بهار را دو چندان کند .
سال 1388 مملو از رصد هلالهای ماه پرکشش و جذاب است که در آینده به آنها پرداخته خواهد شد مع الوصف آنچه در این مجمل و کوتاه سخن به میان میآید بررسی رویت پذیری هلال صبحگاهی 1430 خواهد بود :
مقارنه ماه و خورشید برای ماه ربیع الثانی 1430 در تاریخ پنجشنبه ششم فروردین 1388 مطابق با 26 مارس 2009 برابر با 29 ربیع الاول 1430 ساعت 19 و 24 دقیقه و 10 ثانیه به وقت مرکز ایران خواهد بود لذا پارامترهای این هلال را برای لحظه طلوع خورشید یوم مذکور مورد بررسی قرار میدهیم :
زمان طلوع خورشید
ساعت 6 و 43 دقیقه (به وقت رسمی ایران)
زمان طلوع ماه
ساعت 6 و 13 دقیقه(به وقت رسمی ایران)
بین الطلوعین
سی دقیقه
جدایی زاویه ای بین مرکز خورشید و مرکزماه
7 درجه و 12 دقیقه
فاز ماه
50 صدم درصد
ضخامت قسمت میانی ماه
12 صدم دقیقه قوسی
ارتفاع ماه در لحظه طلوع خورشید
4 درجه و 12 دقیقه
اختلاف سمت بین ماه و خورشید
مثبت 3 درجه و 33 دقیقه
سن ماه
منفی 13 ساعت و 14 دقیقه
فاصله ماه تا زمین
384701 کیلومتر
با اندک تامل در مشخصات فوق الاشاره و همچنین تجارب رصدی گذشته , پی خواهیم برد که رصد این هلال با روشهای معمول در تاریخ پنجشنبه ششم فروردین در کشور قابل مشاهده نیست لذا وضعیت رصد این هلال را برای لحظه ی طلوع خورشید روز چهارشنبه 5/1/88 مورد بررسی قرار میدهیم :
ساعت 6 و 45 دقیقه(به وقت رسمی ایران)
ساعت 5 و 45 دقیقه(به وقت رسمی ایران)
پنجاه و نه دقیقه
18 درجه و 41 دقیقه
2و83 درصد
81 صدم دقیقه قوسی
10 درجه و 21 دقیقه
14 درجه و 4 دقیقه
منفی 24 ساعت و 13 دقیقه
388909 کیلومتر
بدیهی است با توجه به مشخصات فوق , رصد این هلال در 9 درجه ای شرق سیاره مریخ در صبحگاهان چهارشنبه 5/1/88 خاطره ی وصف ناشدنی را برای راصدان بدنبال خواهد داشت .
شروع فصل بهار و سال جديد هجری شمسی را به همه رصدگران و علاقه مندان به نجوم و رؤيت هلال تبريک عرض می نماييم. بررسی رؤيت هلال در مقاله 104 هلال (که تا هفته آينده به کمک آقای قاضی ميرسعيد منتشر خواهيم کرد)، نشان می دهد شروع خوب و سالی پربار از نظر رؤيت هلال در پيش رو داريم.
با توجه به اينکه در تقويم سال 88، رمضان 29 روزه پيش بينی شده و نظرشورای تقويم بر رؤيت هلال در روز ملاک بوده و هيچ يک از کارشناسان اعتقادی به رؤيت هلال پس از غروب خورشيد 28 شهريور در هيچ يک از نقاط ايران ندارند، لذا تجربه اندوزی رصدگران از هم اکنون برای رؤيت هلالهای مشابه در ميان روز، می تواند در تعيين سريع روز عيد فطر نقش داشته باشد. رصد هلالهای در روز در جدول زير (محاسبات بر اساس نقطه مرکز هندسی ايران- طول53:41 و عرض 32:26، بدون اثر ساعت تابستانی و بدون اثر شکست و به صورت راصد مرکزی) می تواند برنامه ريزی شوند:
تاريخ و
پارامترها
7
فروردين
4
ارديبهشت
خرداد
1
تير
2
30
27
شهريور
28
نوع رصد
بعد مقارنه
قبل مقارنه
نام هلال
ربيع الثانی
جمادی ثانی
رجب
رمضان
شوال
بهترين زمان
09:12
11:33
11:57
11:58
12:08
11:52
11:02
14:16
ارتفاع هلال
41
70
79
81
78
57
21
جدايي هلال
8.5
11.7
12.4
7.3
8.0
10.9
7.5
11.0
ضخامت هلال
0.17
0.34
0.39
0.14
0.31
0.30
برای اکثر اين هلالها نياز به تلسکوپهای بزرگتر از 8 اينچ بوده و با توجه به مشکلات رصد در روز، ترجيحاً نياز به سيستم GoTO با تنظيمات لازم می باشد.
وضعيت رؤيت پذيری هلال صبحگاهی ربيع الاول 1430
موعد اين رصد رکورد شکن، از 30 دقيقه قبل از طلوع خورشيد روز پنجشنبه 6 فروردين 1388 می باشد. طبق نقشه زير:نقاط غير قابل رؤيت: بالاتر از خط سرخ، خط واصل نقاط زير:
قلعه سرخ (جنوب شرق بيرجند)، زرند، رفسنجان، داراب، لامردنقاط بحرانی رؤيت: بين خط سرخ تا خط آبی، خط واصل نقاط زير (منطقه H1) :
چاه خرما (شمال غرب زابل)، گلبافت، بافت، حاجی آباد، بندر لنگهنقاط قابل رؤيت با تلسکوپ بزرگتر از 8 اينچ: نقاط زير خط آبی رنگ (منظقه H2)
توضيح: محاسبه خط سرخ بر اساس بهترين زمان (چهار نهم مکث قبل از طلوع خورشيد) و محاسبه خط آبی رنگ بر اساس زمان طلوع خورشيد می باشد. چون پارامترها در بهترين زمان بهتر از طلوع خورشيد می باشد، لذا خط به صورت خوش بينانه و بالاتر از خط آبی قرار گرفته است.
وضعيت رؤيت پذيری هلال در روز ربيع الثانی 1430
موعد اين رصد از ساعت 10 صبح (زمان تابستانی) روز جمعه 7 فروردين 1388 می باشد. رؤيت اين هلال با تلسکوپهای بزرگتر از 8 اينچ، تا ساعت 14 محتمل می باشد. رؤيت اين هلال در همان ساعات اوليه می تواند رکورد رؤيت هلال در روز را بشکند.
رؤيت اين هلال بعد از غروب خورشيد با چشم غير مسلح امکان پذير است. اما نه در همان لحظه غروب. بلکه حدود 20 تا 25 دقيقه طول می کشد تا هوا کمی تاريک شده و تا بتوان هلال را با چشم غير مسلح رؤيت کرد. اما رؤيت هلال با تلسکوپ هم بعد از غروب خورشيد امکان پذير است.
با تشکر از توجه شما
سيد قاسم رستمی- 4 فروردين 1388
اينجانب در صبحگاه چهارشنبه و پنجشنبه 5 و 6 فروردين 88 در رصدگاه حاضر لكن به دليل ابرناكي هوا در هيچ يك از روزهاي مذكور موفق به رصد هلال نشدم لازم بذكر است در صبحگاه پنجشنبه ابزار رصدي اينجانب تلسكوپ 6 اينچ ويكسن موتور دار بود .
گزارش شماره 1
گزارش دهنده : ستاد استهلال شهرستان سیرجان
پايگاه اطلاع رساني هلال ماه حضور مجدد دوست گرامي ، آقاي صادق فرهادي را در برنامه هاي رصدي تبريك عرض نموده و براي تمامي عزيزان در ستاد استهلال شهرستان سيرجان آرزوي موفقيت مي نمايد
تاریخ : 06/01/1387 (28 ربیع الاول 1430)
مکان: گدار خانه سرخ
طول جغرافیای: 55 درجه و40 دقیقه
عرض جغرافیایی : 29 درجه و50 دقیقه
ابزار رصدی : دو چشمی های 110*20 و 70*15
موانع رصدی : 8 درجه ابر و غبار
نتیجه : هلال رویت نشد.
رصد گران: صادق فرهادی، سید ایرانژاد، اسماعیل پور جعفر آبادی، وحید خضری نسب
شرح گزارش:با سلام و احترام به تمام ایرانی های خوب و خصوصا عاشقان هلا ل. فرا رسیدن سال نو را به همه عزیزان تبریک عرض می نماییم و از خدای خوب برای همه سالی نیکو را طلب می کنیم.
از آنجا که هلال صبحگاهی پنج شنبه برای شکار سخت بود، روز چهار شنبه برای دیدن هلال به پشت بام رفتم اما با ابرهای بسیار زیبا مواجه شدم و موفق به رصد هلال نگشتم. در روز بعد که برنامه اصلی تیم برای این روز تنظیم شده بود، قرار شد حوالی ساعت 4:30:00 از سیرجان عازم گدار شریف بشویم (البته راننده خواب افتاد و تاخیری 25 دقیقه ای در زمان حرکت رخ داد)خلاصه ساعت 5:30:00 در محل مستقر و یک ربع بعد ابزار قطبی شدند. (البته دراین حین تک تک نماز را خواندیم!). اما امان از ابرها که افق را پوشانده بودند و تنها توانستیم هلال زهره را در ساعت 6:35:00 رویت نماییم و تلاش برای رویت هلال نتیجه ای به ثمر ننشاند زیرا هلال از ابرها در می آمد و به ابرهای مجاور می پیوست.
البته اگر چه موفق به رصد هلال نشدیم اما توانسته بودیم بعد از 8 ماه دوری از رصد گر خوبمان آقای فرهادی (که حضور گرم ایشان همیشه برای ما دلداری خوبی است) از تجربیات ایشان استفاده کنیم.
همچنین جا دارد از اساتید خیلی خوب رویت هلال آقایان میر سعید و رستمی که مرا در نرم افزار ها و چند پارامتر کمک کرده اند تشکر فراوان کنم.
با تشکر فراوان از: آقای سید جمال ایرانژاد
با آرزوی موفقیت برای عاشقان هلال