با سلام و احترام .
همان طور كه در مقاله 96 هلال سال 1387 در سايت گروه غير حرفه اي آمده است هلال صبحگاهي 28 ربيع الثاني 1429هجري قمري از دو بعد حائز اهميت است .
1-رويت اين هلال يك ركورد بسيار عالي براي هلالهاي صبحگاهي است
2- رويت اين هلال يك ركورد بسيار خوب جدايي زاويه اي براي هلال صبحگاهي مي باشد.
اما چرا اسم هلال صبحگاهي را بردم ؟ براي اينكه در قسمت سوم مقاله ام كه به زودي در سايت قرار خواهد گرفت در مورد انواع هلال ها و درجه بندي انها صحبت خواهم كرد
به اعتقاد اين جانب تمام هلال هاي كه رويت آن بحراني و يا سخت است از اهميت خاص خودش برخوردار مي باشد و يك رصد گر نبايد از كنار ان به آساني بگذرد، بخصوص رصدگراني كه به دنبال شكستن ركورد و بدست آوردن ركورد جديدي ميباشند...
اصولا هر هلال مشخصهي خاص خودش را دارد و به ندرت بتوان دو هلال با مشخصات مشابهي را پيدا كرد. از نظر جهاني فعلا ركورد سن هلال در رتبه اول قرار دارد چون هر هلال جواني داراي جدايي زاويه اي كمي است اما هر هلالي كه جدايي زاويه اي كمي دارد الزاما سن كمي ندارد، لذا سن هلال در اولويت اول و جدايي زاويه اي - ارتفاع - مكث و .... مي تواند در مراحل بعدي قرار داشته باشد.
زماني كه ماه در بيشترين عرض مثبت دايرهالبروجي قرار گرفت و همچنين كمترين فاصله را با زمين داشت ( حضيض) به سرعت از خورشيد فاصله مي گيرد و در زمان غروب خورشيد با مكث بيشتري نسبت به زماني كه در اوج قرار گرفته غروب خواهد كرد كه البته در هلال صبحگاهي نيز به همين صورت است. هلال ماه به سرعت به خورشيد نزديك مي شود كه در اين باره همانطور كه گفته شد در قسمت سوم مقاله به تفصيل صحبت خواهم كرد.
در صبحگاه دوشنبه 16 ارديبهشت ماه 1387 هلال ماه ربيع الثاني1429 هجري قمري درمناطق شمال شرقی – شرق و جنوب شرقی کشورمان در زمانی كه ماه دو درجه بالای افق قرار گرفته دیدن آن یک رکورد ارزشمند برای رویت هلال صبحگاهی به شمار می رود.
رصدگران حرفه ای می توانند از شاخص مهمی مثل سیاره زهره برای رویت این هلال استفاده کنند هر چند كه فاصله سياره زهره با ماه كم نيست .
ما با هلالي كه داراي پارامتر خوبي مثل عرض دايره البروجي مثبت ( حدود 5 درجه ) كه بسيار مهم و ارزشمند است برخورداريم اما سه حالت ديگر ماه باعث مي شود تا رصد اين هلال سخت تر از هلال هاي ديگر باشد:
يكي فصل بهار براي هلال هاي صبحگاهي _ ديگري كم ترين فاصله به زمين براي هلال هاي صبحگاهي (كه هم ميتواند يك حسن داشته باشد و باعث افزايش فاز و ضخامت مياني هلال شود و هم يك عيب داشته باشد زيرا به سرعت به خورشيد نزديك مي شود) و سومي رخگرد يا ليبراسيون این هلال از شرايط خوبی برخوردار نیست.
2 حفره، هلال را تقريبا به سه تکه تقسیم می کند كه آن وقت ديگر هلال نيست. اما با اين مشخصه هايي كه گفته شد ممكن است رصد اين هلال بحراني و يا بسيار سخت باشد اما اين دليل نمي شود كه يك رصد گر و علاقه مند به رويت هلال ماه به رصد اين هلال نپردازد.
اينجانب به دوستان تهراني و شهرستاني پيشنهاد داده و باز هم ميدهم كه تمام سعي و تلاش قدرت و ابزار قوي خود را براي رصد اين هلال به كار بگيرند و تا انجا كه مطلع هستم در استان هاي بزرگي چون خراسان – يزد – سيستان و بلو چستان – كرمان – فارس – اصفهان – تهران – و شهرهاي ديگري مثل سمنان – كاشان – اراك و ... رصدگران عزيز با ابزار هاي قوي و قدرتمند خود سعي و تلاش خودشان را براي رويت اين هلا ل به كار گرفته اند. آرزومندم كه تمامي اين عزيزان موفق و پيروز باشند و البته همگي در پناه خداوند بزرگ.
با تجديد احترام : سيد محسسن قاضي مير سعيد.
گزارش شماره 4
گزارش دهنده: آقاي صادق فرهادي از سيرجان
تاریخ: دوشنبه 16/2/87، 28 ربیعالثانی 1429
مکان: گدار خانه سرخ (مختصات :29 درجه و 50 دقیقه شمالی و 56 درجه و 4 دقیقه شرقی)
شرایط افق: ابر رقیق و غبار
رصدگران: 1. امین میرحسینی 2. محمد علی میرزایی 3.اسماعیل پورجعفرآبادی 4.وحید خضری 5. امید نظری 6. صادق فرهادی
ابزار: دوربین دوچشمی 150*40 ، 110*20 و تلسکوپ دابسونی 8 اینچ
نتیجه: عدم رویت
شرح رصد: با عرض سلام و احترام، با توجه به برنامه ویژهای که برای رویت این هلال بحرانی و سخت داشتیم اما شرایط افق اصلا مناسب نبود، تا به آن حد که سیاره پر نور زهره را نیز نتوانستیم رویت کنیم.
همچنین از همکاری سپاه پاسداران، اداره جهاد کشاورزی و دانشگاه آزاد که دوربین، خودرو و GPS در اختیار این ستاد قرار دادند تشکر میکنیم.
صادق فرهادی
مسئول ستاد
گزارش شماره 3
گزارش دهنده: آقاي محمد همايوني
به نام خدا
با سلام و احترام
گزارش رويت هلال صبحگاهي ربيع الثاني 1429
گروه رويت هلال شفق نجف آباد
متاسفانه وضعيت جوي نجف آباد در صبحگاه دوشنبه 16 ارديبهشت نيمه ابري و همراه با غبار زياد بود و رصدي انجام نشد.
با تشكر
محمد همايوني
گروه رويت هلال شفق
گزارش شماره 2
گزارش دهنده: آقاي محمد سلطان الكتابي
گزارشی از رصد نکردن یکی از مهمترین هلال های سال های اخیر
رصدگر:محمد سلطان الکتابی
تاریخ رصد: بامداد دوشنبه 16 اردیبهشت
توضیح:
طبق برنامه ریزی و هماهنگی قبلی قرار بود برای رصد هلال صبحگاهی این ماه به رصدخانه دانشگاه کاشان بروم ولی یک رور قبل از رصد با خبر شدم که تجهیزات رصدخانه برای برگزاری نمایشگاه و همایش نجوم از نیاسر به کاشان منتقل شده است
هماهنگی های لازم برای استفاده از ابزار ها بر روی بام یکی از ساختمانهای دانشگاه نیز بی ثمر بود و به این ترتیب متاسفانه هیچ برنامه ای برای رویت این هلال اجرا نشد
اضافه می کنم همایش نجوم از دیروز تا امروز ، دوشنبه با حضور مهمانان گرامی و اساتید گرانمایه آقایان پروفسور کیاست پور، پروفسور نصیری قیداری و پروفصور منصوری در دانشگاه کاشان برگزار شد
در پایان هفته نجوم را به شما تبریک می گویم
گزارش شماره 1
گزارش دهنده: آقاي عليرضا بوژمهراني
گزارش رصد هلال صبحگاهي ربيع الثاني 1429
تاريخ رصد: يكشنبه 15 ارديبهشت 1387 ، 4 مي 2008 ، 27 ربيع الثاني 1429
گزارشگر و عكاس : عليرضا بوژمهراني
رصدگاه : پل تاريخي خواجو ، اصفهان ، ايران
مختصات رصدگاه : عرض 32:38 شمالي و طول 51:41 شرقي با 1569 متر ارتفاع از سطح دريا
درجه حرارت : 13 درجه سانتيگراد
فشار : 1016 ميلي بار
ديد افقي : 10 كيلومتر
وزرش باد : آرام
رطوبت : 37 درصد
عكس شماره 1: amehrani May 4, 2008-1.jpg
زمان عكاسي : ساعت 05:29 به وقت رسمي ايران
عكس شماره 2: amehrani May 4, 2008-2.jpg
زمان عكاسي : ساعت 05:37 به وقت رسمي ايران
عكس شماره 3: amehrani May 4, 2008-3.jpg
زمان عكاسي : ساعت 05:48 به وقت رسمي ايران
ارتفاع ماه : 9 درجه و 1 دقيقه و 28 ثانيه قوسي
ارتفاع خورشيد : منفي 5 درجه و 49 دقيقه و 21 ثانيه قوسي
جدائي زاويه اي بين ماه و خورشيد : 20 درجه و 19 دقيقه و 21 ثانيه قوسي
اختلاف سمت ماه و خورشيد : 14 درجه و 1 دقيقه و 25 ثانيه قوسي
فاز ماه : 3.36 درصد
سن ماه : 35 ساعت مانده به مقارنه ( منفي 35 ساعت )
طول كمان هلال : 165 درجه ( 4.5-10 )