به نام خدا
با عنایت به لطفی که از طرف خداوند شامل حال این بنده حقیر شده است گزارش رصد هلال در روز اول ماه صفر1428 را بر حسب زمان خدمتتان عرض می کنم:
روز شنبه 28/11/1385
ساعت 17:30 : در این لحظه بنده در مرکز نجوم ادیب ،جناب آقای صادق فرهادی که از اعضای تیم رصدی هلال ربیع الاول می باشند و از شهر سیرجان تشریف فرما شده بودند را ملاقات کردم، دقایقی بعد جناب آقای محمدرضا معصومی نیز تشریف آوردند و کمی در مورد کاری که قرار است انجام دهیم صحبت کردیم.
ساعت 19:10 : مرکز نجوم ادیب را بوسیله پاترول آقای معصومی به مقصد ترمینال کاوه ترک کردیم. جناب آقای سلطان الکتابی بلیط آخرین اتوبوس کاشان را رزرو کرده بودند،اما بدلیل تاخیر ایشان بلیطها را از دست دادیم(اولین بد بیاری!!!!)و قرار شد با خودروی آقای معصومی به کاشان برویم چون ایشان از همه تاکسی ها منصفانه تر با ما حساب می کرد!!
ساعت 20:35 : اصفهان را به مقصد نیاسر ترک کردیم.2ساعت ونیم بعد به کاشان رسیدیم و در یکی از رستورانها که به انتخاب آقای سلطان الکتابی بود شام را صرف کردیم.(جای شما خالی)
روز یکشنبه 29/11/1385
ما هنوز به نیاسر نرسیدیم! بله متاسفانه دور برگردانی رو که بسمت نیاسر می رفت رد کردیم و هرچه می رفتیم نه دور برگردان بود نه زیر گذر نه تقاطع! هوا لحظه به لحظه بدتر می شد و ابرآسمان رو می گرفت و شانس الاین کردن تلسکوﭗ از دست می رفت. بعد از طی 35 کیلومتر بالاخره یک مسجد بدادمان رسید و زیر گذر روبه روی آن بود ، با هر زحمتی بود به آن طرف اتوبان رفتیم و برگشتیم به ورودی نیاسر...( این بد بیاری دوم بود..)
ساعت 1:10 : بالاخره به رصدخانه رسیدیم و با استقبال مسئولین( جناب آقای صفایی) به داخل ساختمان رفتیم و ابتدا به گفتگو و استراحت ﭙرداختیم و اوضاع را بررسی کردیم. "16 ایراد ﭙیدا کرده بود، البته ما قرار بود از "12 استفاده کنیم.
ساعت 1:50 :تلسکوﭗ "12 مید رو به بالای بام بردیم و من مشغول الاین کردن تلسکوﭗ و آموزش آن به اعظای تیم شدم. این تلسکوﭗ قبلا" آسیب دیده بود و اثر آن در هنگام عملیات فایندینگ لول مشخص شد، راحتتان کنم بعضی وقتها موتور محور ارتفاع می چرخید اما تلسکوﭗ تکان نمی خورد!!! بی خیال این تلسکوﭗ شدیم...
ساعت 3:25 :تلسکوﭗ"8 مید را که میدانستم کاملا" سالم است ، روی ﭙشت بام بردیم و مشغول الاین کردن شدیم آنهم بصورت اتوماتیک. فلیب میرور و دوربین عکاسی و چشمی رو ﭙشت آن بستیم اما کانون تلسکوﭗ جواب نداد و باز کردیم ، یک عمود کننده و یک چشمی 25 بستیم.تنظیم تلسکوﭗ خوب بود حدود 5 دقیقه قوسی خطا داشت. در این میان هوا گاه ابری و گاه صاف می شد و روی الاین کردن تاثیر می گذاشت چون ما تقریبا" 4 بار این کار رو انجام دادیم تا دقیق شد!!!
ساعت 5:20 : حالا تلسکوﭗ روی حالت نیمه فعال قرار می گیرد تا صبح که بخواهیم از آن استفاده کنیم. پس مشغول استراحت می شویم...
ساعت: 7:35 : من از خواب بیدار شدم و بدون شستن دست و صورت به سراغ تلسکوﭗ رفتم! فعال شد و مشتری رو گوتو کردم، دقتش کمتر شده بود اما ... از این بهتر نمی شد. مشتری در گوشه سمت راست بالای چشمی قرار می گرفت. ستاره وگا رو گوتو کردم که خیلی به وسط چشمی نزدیک بود ، فوکوس تلسکوﭗ رو تنظیم کردم و به سمت مشتری رفتم،تا حدودی کمربندهای اون مشخص بود که دوستان نیز دیدند...
ساعت 10:40 : مشغول صرف صبحانه شدیم و از سخنان آقای صفایی استفاده بردیم ...
ساعت 11:35 : دیگه وقتشه باید بریم روی بام ببینیم چکار میشه کرد.از یک چشمی 40 و یک فیلتر صورتی استفاده کردم.ستاره وگا رو آوردم و دوستان خواستم تا رصد کنند، آقای معصومی گفتند: انگار بعد از غروب خورشید در افق سرخ رنگ مشغول رصد ستاره هستم! ﭙس روشنایی آسمان کم شده بود حالا یکه از گودالهای ماه به نام بروک را که در مرکز کمان قرار داشت را گوتو می کنم ...کاﭙشنم رو روی سرم می اندازم و کاملا" دور چشمی رو می گیرم تا نور مزاحمی وارد نشود..."30 بعد...
ساعت 11:52 : دیدمش دیدمش اینجاست چقدر شارﭗ دیده می شه!! از آقای معصومی خواستم تا امتحان کند چون فوکوس چشمشان با من یکی بود... ایشان لحظاتی را در سکوت رصد کردند و می دانستم که در حال بکارگیری تجربه هلال در روز 2 روز قبلشان هستند... از من خواستند تا تلسکوﭗ را به آرامی حرکت دهم که همینکار را کردم و ایشان بلافاصله شکل هلال و محل آن در چشمی را توضیح دادند(ساعت 11:55 ) در حالیکه من این مشخصات را به کسی نگفته بودم! بسرعت تایید کردم و تیم غرق در شادی شد حالا مشکل عکاسی داشتیم باید هلال به مرکز میدان دید آورده می شد ، فکری به سرم زد قرار شد ستاره ای را که الان ﭙشت هلال قرار دارد گوتو کنیم چون دقت تلسکوﭗ برای ستاره ها بسیار زیاد است! همه شتابان بسمت رایانه ﭙایین دویدیم اما رایانه روشن نمیشد؟! شاید کلید محافظ خاموش است؟ اما چراغ اطاق هم روشن نمی شد! با یک نگاه به تابلوی برق عرقم در آمد! تمام عقربه ها افتاده بودند... برق قطع شده بود( بد بیاری سوم!) نا امید نشدم و بسراغ تلسکوﭗ رفتم و چون روی ستاره وگا قرار داشت هنوز در میدان دید بود.. بصورت دستی آنرا دنبال کردم و از دوستان خواستم تا با آقای رحیمی تماس بگیرند تا با دیتا های ایشان و داشتن سمت و ارتفاع وگا به محل ماه بریم که آقای سلطان الکتابی اینکار را کردند، آقای رحیمی نیز تمامی تلاش خود را کردند و جدا" سنگ تمام گذاشتند اما دیگه فایده ای نداشت..
ساعت 14:30 : امیدی به آمدن برق نبود و هم بنده شیفت شب را باید در محل کار حاضر می شدم هم آقای فرهادی باید به سیرجان باز می گشت و.... تصمیم گرفتیم رصد خانه را ترک کنیم.
تاریخ:29/11/1385
مکان : شهر نیاسر
طول: 51.08
عرض: 33.55
اعضای گروه: آقایان صادق فرهادی، محمد سلطان الکتابی، محمد رضا معصومی به سرپرستی عباس احمدیان
ابزار: تلسکوﭗ "8 مید ، چشمی 40 ، فیلتر صورتی
اولین لحظه رویت: 11:52 توسط آقای عباس احمدیان
دومین رویت:11:55 توسط آقای محمدرضا معصومی
کلیه مراحل برنامه ریزی و اجرای رصد با هزینه شخصی بوده و اینجانب به اعضای تیم خسته نباشید می گویم و از ایشان تشکر می کنم.
عباس احمدیان
3/12/1385
گزارش شماره 5
گزارش دهنده : آقاي عباس احمديان
با عرض سلام وتبریک سال نو
مکان : سایت مخابراتی آقداش – منطقه بویین و میاندشت – اصفهان
تاریخ : 27/12/1385
افراد شرکت کننده: جناب آقای محمدرضا معصومی و محمد سلطان الکتابی و همکاری آقای عباس احمدیان
مشروح: بر طبق برنامه ای که اصلا" از قبل نمی دانستیم ! در روز 26/12 بوسیله خودروی شخصی آقای معصومی به سمت رصدگاه رفتیم که برنامه زمانی آن بدین صورت بود:
ساعت : 1:20 26/12/85 : تلسکوپ "8 سلسترون و فلیپ میرور و چشمی و دیگر متعلقات را از مرکز آموزش نجوم ادیب به امانت گرفتیم .
ساعت : 6:04 : پس از برداشتن وسایل شخصی من و آقای سلطان الکتابی، و خرید توشه راه از شاهین شهر خارج شدیم.
ساعت: 9:40 : با هر سختی بود به سایت رسیدیم، و پس از صرف شام و استقرار تلسکوپ در بالای پشت بام، شروع به انجام محاسبات کردیم که برای اینکار آقای سلطان الکتابی رایانه شخصی خود را به همراه آورده بودند! اونچه که باعث تعجب شده بود سرمای بی اندازه آنجا بود که نمی گذاشت از اسمان زیبای منطقه در آن شب استفاده کنیم.
ساعت: 2:20: 27/12/ : به بالای بام میرویم متاسفانه باز هم اختلاف ساعت جهانی کار دستمان داد و با اختلاف 1 ساعت ستاره راهنما را در میدان دید تلسکوپ قرار دادیم!!! ارتفاع زیادی بود و بعید به نظر می رسید که هلال در این ارتفاع در تلسکوپ دیده شود، قرار بود در ارتفاع 2 درجه ای هلال را شکار کنیم اما ... به هر حال فوکوس دوربین عکاسی و چشمی که هردو با فلیپ میرور استفاده می شد، تنظیم شد و قرار شد از چشمی 40 استفاده کنیم هنوز یک مشکل حل نشده وآن تنظیم بالانس تلسکوپ است که با توجه به سنگینی ملزومات امری ضروری می باشد، به پیشنهاد آقای معصومی مقداری سنگ و فلز از محوطه پیدا کردیم و با چسب شیشه ای پهن به دور تلسکوپ بستیم!!! آخه تلسکوپ جای وزنه نداشت.
ساعت : 5:50 : با هر زحمتی بود از رختخواب بیرون آمدیم چون تمام شب قبل مشغول محاسبه ، رصد، تست وسایل و .. بودیم. رصد آغاز شد ابزار هم دوچشمی 7015 من بود آنقدر سرد بود که نوبتی رصد می کردیم! و مدتی را به گرم کردن دستهایمان مشغول می شدیم. متاسفانه هلال در اکثر مدت بین الطلوعین در پشت ابرهای افق قرار داشت و موفق به رویت هلال نشدیم.
ساعت 7:13 : چیزی نمانده تا هلال طبق محاسبه وارد میدان دید تلسکوپ شود. در زمان محاسباتی موتور تلسکوپ روشن می شود در چشمی چیزی دیده نمی شد، عکاسی نیز انجام شد و تصاویر با فتوشاپ بررسی شد اما.....، یک جای کار ایراد داشت. دیگه ادامه ندادیم.
با تشکر از دوستان عزیز که واقعا" تلاش بی وقفه ای داشتند و همچنین مرکز آموزش نجوم ادیب برای تجهیزات نجومی و دیگر عزیزان که مارا دراجرای این برنامه همراهی کردند.
عباس احمدیان 3/1/86
گزارش شماره 4
گزارش دهنده : آقاي جيم استم از آريزوناي آمريكا
گزارش شماره 3
گزارش دهنده : آقای علیرضا بوژمهرانی
گزارش شماره 2
گزارش دهنده : آقاي فرهادي از ستاد استهلال دفترامام جمعه سیرجان
گزارش رویت هلال صبحگاهی صفر 1428 با توجه به اینکه اینجانب قرار بود در پروژه رصدی (هلال 6.5 درجه ای ربیع الاول در ارتفاعات کوه سبلان) آقای احمدیان از رصدگران با تجربه شاهین شهر شرکت کنم وقرار نبود در سیرجان استهلال کنم، هماهنگی را برای تهیه ابزار و خودرو از سپاه سیرجان انجام ندادیم. اما بهر حال دیروز قرار شد که من در این پروژه شرکت نکنم!
در نتیجه با تلاشهای آقایان امین میرحسینی و حاج آقای رنجبر توانستیم یک دوربین 120*20 با سه پایه معیوب از سپاه تهیه کنیم و تهیه خودرو نیز مقدور نشد.در نتیجه بامداد امروز با خودروی شخصی بسمت حوالی گدار خانه سرخ سیرجان حرکت کردیم. چون تصمیم داشتیم رصدگاه جدیدی بیابیم با مختصات تقریبی که شب قبل از نرم افزار تهیه کرده بودیم در مکان مورد نظر مستقر شدیم و شروع به رویت کردیم. هوا در افق کمی غبار و ابر های تیره داشت که ساعت 5:28 هلال در افق ظاهری در حالیکه ابرهای تیره به سمت آن هجوم میآوردند رویت شد. سپس سایر همراهان 1-آقای آباده ای (مامور محترم سپاه)2-عباس بادیه نشین 3-امین میر حسینی نیز موفق به رویت شدند اما این هلال علیرغم تلاش ما، با چشم غیر مسلح رویت نشد. هلال با دو چشمی 30*8 نیز در 5:32 رویت شد.
آخرین رویت با 30*8 ساعت 5:43 و با 120*20 ساعت 5:54 بود. همچنین آقای آباده ای توانستند که با گوشی Nokia 6600 خود، نیز از هلال عکس بگیرند. که در مختصات X و Y و وکمی ویرایش،در عکس شماره1 x=5, , y=10 و در عکس شماره 2, y=5,x=5 هلال قابل مشاده میباشد.
با تشکر صادق فرهادی
گزارش شماره 1
گزارش دهنده : آقاي محمد كمالي از مركز نجوم و ستاره شناسي دولت آباد (گزارش تلفني)
ايشان در معيت جناب آقاي مهراني به ارتفاعات كوه صفه رفته و توانسته اند با استفاده از دوربين 70*15 و 60*12 ، هلال صبحگاهي صفر 1428 را رويت نمايند . لازم بذكر است كليه شركت كنندگان موفق به رويت هلال گرديده اند .
رصدكنندگان : آقايان عليرضا بوژمهراني . احمدرضا رحيمي ( مسئول مركز ) . محمد كمالي . حسن عابدي . محمد عابدي . عليرضا كمالي و محمد كمالي و دوست ديگري كه نامشان را نمي دانستند
(مشروح گزارش متعاقبا ارسال مي گردد)